
Politică
Donald Trump devine primul președinte american care pășește pe teren nord coreean
UPDATE: Președintele american Donald Trump, a declarat, după întrevederea cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, că SUA și Coreea de Nord au desemnat echipe care să reia discuțiile pe tema programului nuclear al Phenianului, informează agenția The Associated Press.
Trump a făcut acest anunț după ce s-a întâlnit cu Kim Jong-un în Zona Demilitarizată dintre cele două Corei. Cei doi lideri au discutat timp de aproximativ 50 de minute în spatele ușilor închise. La întrevedere au asistat și fiica și ginerele președintelui american, Ivanka Trump și Jared Kushner.
Liderul SUA și-a exprimat speranța că cele două părți vor reuși să încheie un acord, adăugând că "viteza nu este obiectivul".
"Nu căutăm viteză. Căutăm să facem lucrurile cum trebuie", a adăugat Trump.
Liderul de la Casa Albă a avut iniţiativa acestei întâlniri şi i-a lansat invitaţia lui Kim Jong-un pe Twitter.
Cei doi şi-au dat mâna la graniţa dintre cele două Corei, în zona demilitarizată şi apoi au păşit împreună pe pământ nord coreean. Imediat după acest moment, Donald Trump a spus că este o zi măreaţă pentru întreaga lume.
Este a treia oară când cei doi lideri se văd faţă în faţă. Locul însă îi dă o încărcătură simbolică deosebită. Donald Trump este primul preşedinte al Statelor Unite care merge acolo. Se întâmplă într-un moment în care negocierile pentru denuclearizare sunt blocate, de la summitul de acum patru luni din Vietnam care s-a încheiat cu un eşec.
Donald Trump este însoţit la această întâlnire de preşedintele Coreei de Sud, în ţara căruia a sosit de ieri, după ce a participat la summitul G20.
Analiștii cred că intâlnirea probabil nu va fi suficientă pentru a rezolva delicata problemă nucleară a Coreei de Nord. Dar simbolul este important pentru cele două țări care se amenințau reciproc cu anihilarea acum un an și jumătate: niciodată nu s-a mai întâlnit un președinte american cu cel mai înalt oficial nord-coreean la cea mai emblematică frontieră a Războiului Rece.
Întâlnirea ar fi al treilea summit în aproximativ un an între cei doi, după strângerea de mână istorică de la Singapore, din iunie 2018.
Relaţia lor întâmpină probleme din cauza denuclearizării Coreei de Nord. Washingtonul cere ca Phenianul să renunţe definitiv la programul său nuclear, în timp ce regimul comunist reclamă în prealabil ridicarea sancţiunilor internaţionale care îl vizează.