Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis, la reuniunea Consiliului European: “Va fi o noapte lungă, cu final nu neapărat cert”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, în această seară, la sosirea la reuniunea extraordinară a Consiliului European, unde se negociază inclusiv poziția de președinte al Comisiei Europene, că impresia sa de până acum este că va fi o noapte foarte lungă cu un final nu neapărat cert.

"Începem o nouă rundă de negocieri pentru, în primul rând, poziția de președinte al Comisiei Europene, dar și celelalte poziții vor fi cel puțin discutate. Impresia mea de până acum este că va fi o noapte foarte lungă cu un final nu neapărat cert", a spus șeful statului. 
Întrebat de un jurnalist cum crede că va evolua procesul decizional european în următorii cinci, având în speță blocajul creat de grupul New Europe condus de Dacian Cioloș față de poziția exprimată cu privire la Manfred Weber, Klaus Iohannis a precizat: "Suntem într-o anumită etapă acum și negocierile politice vor avea loc și procesul va merge înainte. Ar fi optimal să ajungem la o concluzie comună înainte să înceapă Parlamentul lucrul în mandatul nou. Asta e varianta cea mai bună, dar dacă nu se întâmplă așa, nu este în sine o catastrofă. Au mai fost mandate care au început după lungi negocieri. În final, e important să se găsească soluții viabile și acceptabile".

Totodată, șeful statului a mai spus că "i se pare inacceptabil ca statele care au devenit mai recent membre ale Uniunii Europene să nu aibă o persoană într-o funcție importantă".

"Eu sunt ferm hotărât să mă implic total pentru a obține acest echilibru. Din punctul meu de vedere, este inacceptabil să nu avem o persoană într-o funcție importantă care provine din țările care au devenit mai recent membre ale UE. Și evident o persaonă alesă în funcție de conmducere trebuie să se implice pentru Uniune, nu pentru statul membru din care provine, dar întodeauna e important să fie persoane din toate zonelem, fiindcă negocierile de orice fel trebuie să țină cont și de o problemă care este importantă. Nu trebuie să apară noi și noi falii și falia între Est și Vst, care s-a cam atenuat, nu trebuie să se redeschidă bunăoară și pentru acest lucru este nevoie de o echilibrare și din punct de vedere geografic", a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles, chestionat referitor la echilibrul geografic, astfel încât țările din Est să fie reprezentate.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că negocierile între liderii UE, privind desemnarea șefilor principalelor structuri de conducere, nu vor fi foarte ușoare, relatează site-ul agenției Reuters.

Liderii UE trebuie să desemneze șefi pentru Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European, Banca Centrală Europeană și un nou Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe.