Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summitul-maraton UE al tuturor crizelor

a94765ae-039e-0544-9d6c-2014e49f182c.jpg

summit UE 30 iunie 2019
Maratonul discutiilor europene continua dupa 10 ore neîntrerupte
Sursa imaginii: 
European Union 2019

Un summit UE prost organizat și sortit eșecului s-a deschis duminică seara la Bruxelles unde liderii europeni nu doar că nu au putut găsi un succesor pentru Jean-Claude Juncker, dar mari scindări au apărut în PPE. Centriștii lui Emmanuel Macron au contribuit la eșecul negocierilor. Discuțiile durează de mai bine de doisprezece ore fără pauză.

Se vorbise toată ziua de o soluție de compromis: Frans Timmermans, candidatul social-democrat la președinția Comisiei Europene, ar fi putut fi acceptat și de PPE și de centriștii de la Renew Europe. 

Cei din urmă l-ar fi acceptat doar dacă li se oferea lor ulterior postul de Președinte al Consiliului European, deținut acum de Donald Tusk. 

Dar Timmermans nu a fost îndepărtat mai târziu din cauza acestor aceste exigențe, ci de tensiunile apărute în PPE din cauză că unii lideri din această familie politică au refuzat să renunțe așa de ușor la Weber. 

Summitul a început cu trei ore întârziere întrucât Donald Tusk a purtat numeroase consultări cu liderii UE. După ora 22, o nouă idee era vehiculată, anume tandemul Michel Barnier-Margrethe Vestager (Comisie și respectiv Consiliu), dar și această idee a murit repede. 

Iar lucrurile s-au complicat și mai tare odată cu anunțul făcut de Antonio Tajani după schimbul de opinii cu liderii UE, anume că Parlamentul European își va alege președintele în 3 iulie în orice eventualitate. 

Asta aduce și mai multă confuzie întrucât toate aceste poziții la nivel înalt al UE sunt corelate, iar nominalizările trebuie să respecte echilibrul geografic, de gen și mai ales echilibrul politic. 

Daca în 3 iulie, la Strasbourg, Manfred Weber (PPE) obține premiul de consolare la șefia Parlamentului European, asta va pune în dificultate numirea unui alt creștin democrat în poziția de la Comisia Europeana. 

Si dacă aceasta nu-i va reveni unui PPE, o poate atunci avea un liberal sau un social-democrat? In mod normal nu fiindcă liderii UE aparținând grupului PPE se opun. 

Astfel, în toiul nopții, Donald Tusk purta încă negocieri pentru a testa șansele a trei politicieni PPE , anume Michel Barnier (negociatorul Brexit), Kristalina Georgieva (directoare generală a Băncii Mondiale)  și Leo Varadkar (Prim Ministrul irlandez).

Ore mai târziu el se oprea din negocieri... pentru a lansa un nou tur de consultări. 

Acum, după doisprezece ore de discuții și bilaterale, în care nimeni nu a dormit, se pune chiar problema scindării președinției Comisiei Europene în doua mandate deținute de social democrați și PPE.

In caz de eșec asumat al discuțiilor acum, un nou summit ar putea avea loc în 15 iulie.