Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Irina Vlah, realeasă în funcția de bașkan al autonomiei găgăuze. Dodon.”Echipa mea și PSRM îi oferă tot sprijinul”

dodon_vlah.jpg

Igor Dodon a mers la Comrat pentru a o felicita pe Irina Vlah
Image source: 
Facebook/Igor Dodon

În Găgăuzia, regiune autonomă din sudul Republicii Moldova, Irina Vlah obține un nou mandat de guvernator, după alegerile de duminică. Potrivit Comisiei Electorale de la Comrat, Irina Vlah, candidat independent, obține peste 91 la sută din voturile alegătorilor din regiune. 

Prezența la urne a fost de peste 50 la sută sau în jur de 60 de mii de locuitori din regiunea autonomă găgăuză, înscriși în liste, și-au exercitat dreptul la vot. Contracandidatul Irinei Vlah, candidatul independent, Serghei Cimpoieș a obținut în jur de 8 la sută din sufragii. Alți doi candidați independenți, Ivan Burgudji și Dmitri Manol nu au obținut nici la 1 la sută din voturile valabil exprimate.

La Comrat au votat 24 344 de alegători (49,92 %), la Ceadîr-Lunga- 21 787 alegători (53,22%), iar la Vulcănești – 9 079 alegători (45,52%).

Președintele moldovean, Igor Dodon a mers la Comrat, în seara zilei de duminică, pentru a o felicita pe Irina Vlah. Șeful statului i-a promis susținere și pe mai departe noului bașkan.

„O felicit pe membra echipei noastre, Irina Vlah, cu o victorie convingătoare în prima rundă a alegerilor bașcanului UTA Găgăuzia și realegerea pentru un al doilea mandat. Sunt ferm convins că, în următorii patru ani, Irina Fiodorovna va justifica pe deplin încrederea locuitorilor autonomiei și noi, echipa președintelui și Partidul Socialiștilor, îi vom oferi tot sprijinul necesar. Consider că anume cu un asemenea bașkan, în  autonomia găgăuză vor continua schimbările în bine și regiunea va fi un exemplu de urmat și pentru alte regiuni”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Guvernatorul, denumit bașkan – azi în persoana Irinei Vlah, o juristă de 45 de ani – este membru de drept al guvernului de la Chișinău. Vlah a fost aleasă pentru un nou mandat de 4 ani.

Scrutinul de duminică a fost monitorizat de 192 de observatori care au semnalat mai multe nereguli. Spre exemplu, unele birouri electorale și-ar fi prelungit activitatea și după ora 21.00. Totodată, observatorii susțin că la 20.30, cu o jumătate de oră până la închiderea secțiilor, rata de participare era de numai 46,6 la sută. Datele oferite de Comisia Electorală de la Comrat arată însă că deja la închiderea secțiilor de vot,  prezența la urne a fost de peste 50 la sută.

Amintim că, în martie 2015, Irina Vlah, candidata independentă, sprijinită masiv de Rusia, a câștigat scrutinul și a preluat funcția de guvernator al regiunii, din primul tur, cu peste 50 la sută din voturi.

Funcţia de Guvernator al Găgăuziei a fost instituită în 1994 prin legea privind statutul juridic special al Gagauz-Yeri, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova. Primele alegeri ale Başcanului s-au desfăşurat în 1995, în baza unui regulament provizoriu, adoptat de Guvernul de la Chișinău. Ulterior, toate alegerile au fost organizate şi desfăşurate în conformitate cu prevederile Regulamentului Găgăuziei şi a legii locale privind alegerea Başcanului, adoptate de Adunarea Populară a Găgăuziei. 

Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre alegerea bașkanului autonomiei găgăuze