Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liderii UE au luat o pauză pentru somn

c1ba9db0-0591-9a43-b714-093f8c1f939b.jpg

summit UE 1 iulie 2019
Negocierile UE la uzura îsi au limitele lor
Sursa imaginii: 
European Union 2019

Summitul de la Bruxelles a fost suspendat până marți, 2 iulie, la ora 11. Niciun acord privind repartizarea funcțiilor la vârful UE nu fusese găsit pâna astăzi la prânz, după 15 ore de discuții și consultări.

Prea obosiți pentru a mai continua, liderii UE au decis să facă o pauză, pe masa lor aflându-se mai departe opțiuni care nu mulțumesc mai pe nimeni. 

Ultimul „pachet” de propuneri îl plasează pe Frans Timmermans la șefia Comisiei Europene, în tandem cu Kristalina Georgieva la Președinția Consiliului European. 

In poziția de prim vice președinte al Comisiei s-ar găsi Margrethe Vestager, iar în cea de Înalt Reprezentant ar fi Charles Michel. Parlamentul European ar avea un președinte pentru cinci ani în persoana lui Manfred Weber sau un mandat împărțit în două și atribuit pe rând lui Weber și lui Guy Verhofstadt.

Această ultimă versiune nu mulțumește mai ales PPE, care dorea șefia Comisiei Europene, dar nu-l mai poate propune iar pe Weber – deja respins de un număr mare de lideri europeni. 

Emmanuel Macron spera astfel să-l poată impună în fine pe Michel Barnier (PPE), dar formula n-a mers. 

Social democratul Frans Timmermans pare soluția ce a mai bună, el ar reprezenta un compromis între menținerea sistemului de Spitzenkandidat și alegerea unei personalități de talie în această funcție. 

Lui i se opun însă, din diferite motive,  țările grupului de la Visegrád, Letonia, Italia și România. Împreuna, ele formează o minoritate de blocaj  împotriva căreia ar fi dificil de votat, spunea Angela Merkel. 

Dar nici celelalte posturi nu și-au găsit omul potrivit. Georgieva, cu toate ca se bucură de stima europenilor și că este femeie estică (echilibru de respectat), nu a fost niciodată aleasă într-o funcție politică. 

De altfel, nici prim ministrul Bulgariei, Boyko Borissov, nu crede că ea are vreo șansă și n-o susține pentru poziția de Înalt Reprezentant care ar fi „delicată pentru Bulgaria”

In fine, atribuirea postului de Înalt Reprezentant unui fost prim ministru (Charles Michel) pare o glumă. 

In caz de eșec al discuțiilor care se reiau mâine, un alt summit poate fi organizat în 15 iulie. 

Dar in 3 iulie , la Strasbourg, Parlamentul European are intenția să-l aleagă pe Manfred Weber președinte. 

Asta va da peste cap toate discuțiile liderilor întrucât va complica și mai tare încercarea de a găsi un triplu echilibru (geografic, politic și de gen) în atribuirea posturilor.