Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul Maia Sandu la București: Avem mare nevoie de sprijinul României

original_vizita_pm_moldova_maia_sandu.jpg

Prim-ministrul Republicii Moldova Maia Sandu și președintele României Klaus Iohannis, la Cotroceni, marți, 2 iulie 2019.
Sursa imaginii: 
site-ul Administrației Prezidențiale

“Sunt bucuroasă și onorată să revin la București, de data aceasta în calitate de prim-ministru”, a declarat astăzi Maia Sandu. Este prima vizită a șefului Executivului, după recunoașterea Guvernului moldovean.

Premierul Republicii Moldova Maia Sandu a fost primit marți dimineața, la Palatul Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a declarat că susține parcursul european al Republicii Moldova și soluționarea conflictului din Transnistria cu respectarea integrității teritoriale a R. Moldova. De asemenea, Iohannis a mai spus că România susține deblocarea asistenței financiare europene pentru Chișinău și crearea unui grup de lucru mixt româno-moldovean pentru consolidarea instituțiilor moldovene.Maia Sandu a spus, după discuțiile cu Klaus Iohannis, că Republica Moldova are "mare nevoie de sprijinul României, mai ales că ne leagă nu doar interese economice comune, ci și un fundament istoric, cultural și valoric. Am făcut un schimb de opinii privind situația socio-economică și acțiunile pe care le va întreprinde Guvernul de la Chișinău, în special pentru funcționarea statului de drept, reforma justiției, combaterea corupției, investigarea fraudelor, asigurarea independenței presei. Am solicitat sprijin și asistență din partea României, inclusiv prin consilierea la nivel înalt” a declarat Sandu.Premierul moldovean a amintit și de "moștenirea regimului oligarhic", care este una foarte grea.

“Au distrus economia țării, au transformat instituțiile statului în afaceri personale și au izolat R Moldova pe plan internațional. Avem încredere că România va rămâne alături în calitate de aliat de bază al cetățenilor din Republica Moldova în parcursul nostru european”, a declarat șefa Executivului de la Chișinău.

Prim-ministrul Republicii Moldova Maia Sandu și vicepremierul Adrian Năstase vor fi primiți astăzi și la Palatul Victoria de premierul Viorica Dăncilă.

 

Despre miza acestei vizite vorbește la RFI Iulian Chifu de la Centrul pentru prevenirea Conflictelor (AUDIO)