Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noul Cod Electoral: Secții de vot deschise până la ora 24.00 și exit-poll-uri anunțate doar după miezul nopții

A fost o zi tensionată în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, acolo unde s-au adus mai multe amendamente proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative din legislația electorală.  Printre amendamentele admise este și cel referitor la publicarea exit-poll-urilor doar după ora 24.00 din ultima zi de vot. De asemenea, un amendament controversat la dezbaterile din Comisie a fost cel referitor la întocmirea listelor electorale suplimentare pe suport de hârtie. Opoziția a acuzat să astfel se îngreunează procesul de votare, în timp ce parlamentarii Puterii au argumentat că Diaspora va avea trei zile la dispoziție pentru a vota.  

În urmă cu o săptămână, proiectul privind votul în diaspora prevedea ca la votul în străinătate pe liste suplimentare actul de identitate să fie scanat şi alegătorul să semneze pe un PAD, asemănător celor de la bancă unde dai specimen de semnătură. “A apărut astăzi, în Comisia Juridică, un amendament al domnului Árpád Márton, de la UDMR, prin care aliniatul 6 de la articolul 9, care prevedea generarea automată, în format electronic, era înlocuit cu totul. Adică,  scotea partea de generare automată și vorbea doar de rubricile care să le cuprindă. Am zis: <Dacă se întâmplă chestia asta, dinamitați complet sistemul.> Apoi, s-a transformat într-un aliniat 7 care, în esență, duplica. Deci, pe lângă completarea automată a listelor suplimentare crea și un proces fizic pe hârtie, de generare a listelor suplimentare, într-adevăr cu câmpuri simplificate, adică doar cu nume, prenume, CNP și semnătură. Dar tot ar fi însemnat că toată partea aceea, care de fapt  a consumat cel mai mult timp în cursul alegerile din 26 mai, completarea de mână a listelor suplimentare, ar fi rămas în vigoare.”, explică la RFI deputatul USR, Tudor Benga.
"Amendamentul a trecut, însă înainte de a se da votul final pe raport s-a revenit pe acest amendament. El fost admis în cele din urmă, cu condiția ca listele pe suport de hârtie să fie făcute doar în cazul în care sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal nu mai funcționează", mai spune deputatul. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:Camera Deputaților va vota, miercuri, inițiativa legislativă, în calitate de for decizional, după ce Senatul a adoptat, luni, proiectul. Conform prevederilor, românii din străinătate vor vota pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă și duminică.  
Legislația a fost completată, astfel încât alegătorii care vor fi prezenți la coadă la închiderea secției de vot, respectiv ora 21:00, să poată vota până la ora 23.59. O altă modificare vizează introducerea votului prin corespondență și pentru alegerile prezidențiale. De asemenea, a fost simplificat procesul de vot prin automatizarea listelor suplimentare. Actul normativ introduce și obligația Ministerului de Externe de a solicita date despre numărul românilor din Diaspora.

Pe de altă parte, potrivit propunerii șefului Autorității Electorale Permanente, primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 10 noiembrie, iar al doilea, dacă va fi cazul, pe 24 noiembrie.