Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ursula von der Leyen-Charles Michel : cuplul propus pentru cârma Europei

belgaimage-150496964-full-714x476.jpg

ursula
Ursula von der Leyen ar fi prima femeie aleasa în aceasta functie
Image source: 
Fabian Sommer/dpa

Ursula von der Leyen (61 de ani) și Charles Michel (43 de ani) au fost propuși pentru șefia Comisiei Europene și respectiv a Consiliului European. Seful diplomației europene este văzut în persoana lui Josep Borell. Nu se știe cine va prezida Parlamentul European, votul are loc astăzi la Strasbourg. 

Jocul de putere între instituțiile europene continuă: statele membre forțează mâna Parlamentului European prin nominalizările făcute marți seara la Bruxelles. Parlamentul susține mai departe sistemul de Spitzenkandidat, pe care statele membre l-au abolit. 

Reunit la Strasbourg, Parlamentul dăduse ceva semne de îngrijorare înainte ca informația să devină publică. Social-democrații au indicat că vor refuza pachetul propus. Verzii vor face la fel. Impreună, ei au 228 de voturi iar PPE si Renew Europe, favorabili acordului european, au 290 de voturi. Ambele tabere vor avea nevoie de voturile extremei drepte (ID) pentru a avea câștig de cauză. 

Fondul problemei este simplu: lupta între crestin-democrați (PPE) și social-democrați (S&D) pentru șefia Comisiei Europene. 

PPE a făcut anul trecut greșeala de a paria pe un candidat nepotrivit, anume pe germanul Manfred Weber. Odată ce a devenit clar că el nu are nicio șansă, toți ochii s-au îndreptat către candidatul social-democrat, olandezul Frans Timmermans.

Acesta a crezut de cel puțin trei ori în ultimele 48 de ore că-și va atinge scopul, de aceasta acordul făcut în cele din urmă pentru germana Ursula von der Leyen i-a înfuriat rău pe colegii săi. 

Problemele au început chiar în coaliția germană de guvernare, motiv pentru care cancelarul Angela Merkel s-a abținut de la vot.

Iar Timmermans nu a putut fi acceptat de PPE cu niciun preț și nici de țările de la Visegrad care-i reproșează că le-a pedepsit când nu au respectat statul de drept. 

Angela Merkel găsise un început de acord cu Emmanuel Macron duminică seara, la începutul summitului-maraton de la Bruxelles, ceea ce a provocat o scindare a PPE. 

Ziua de luni a fost folosită pentru a repara această problemă. Întors la masa negocierilor cu forțe noi, PPE a reușit pâna la urmă să impună numele lui von der Leyen care ar putea fi prima femeie președintă a Comisiei Europene. 

Timmermans se va mulțumi cu poziția sa actuală, cea de Prim vice președinte al Comisiei Europene, alături de o altă candidată fără noroc, Margrethe Vestager. 

In trecere, liderii UE  i-au făcut pe plac și lui Macron, numind un liberal la vârful Consiliului European, pe Charles Michel, prim ministru belgian demisionar. La aceasta se adaugă numele lui Christine Lagarde pentru șefia Băncii Centrale Europene. 

Ursula von der Leyen s-ar întoarce astfel la Bruxelles unde este născută, tatăl sau fiind șef de cabinet în La Haute Autorité, cum se numea în anii 50 Comisia Europeană;  ea este în prezent ministrul german al apărării.

Charles Michel este fiul fostului ministru belgian de externe Louis Michel, un politician tânăr și respectat în micul regat; el s-a dovedit a fi mai abil decât tatăl său și a condus în ultimii ani o coaliție de guvernare dificilă cu naționaliștii flamanzi. 

Seful diplomației europene ar putea fi Josep Borell, catalan, fost ministru de externe al Spaniei și fost președinte al Parlamentului European. 

Momentul adevărului are loc însă acum la Strasbourg unde Parlamentul European are de gând să se facă auzit. 

Dacă pachetul este respins, se va pleca din nou de la zero....