Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vedetă a televiziunii italiene, aleasă la președinția Parlamentului European

221.jpeg

David Sassoli
David Sassoli este membru al Parlamentul European de zece ani
Sursa imaginii: 
European Parliament

Fostul ziarist și om politic social democrat David Sassoli (63 de ani) a fost ales miercuri, la Strasbourg ,Președinte al Parlamentului European. Numele său a fost propus cu mai puțin de 24 de ore înaintea votului. 

Pâna in ultimul moment s-a crezut că una din consecințele acordului european privind funcțiile înalte în UE va fi alegerea creștin democratului Manfred Weber pentru cinci ani în postul de la Parlamentul European. 

Acesta ar fi fost un premiu de consolare pentru Spitzenkandidat-ul fără noroc, dar el a ales să se retragă din cursă complet marți seara. 

Se vorbise de o împărțire a mandatului între Weber și social democratul Serghei Stanishev, dar și acest scenariu a căzut. 

Astfel, S&D l-a propus pe Sassoli, verzii pe Ska Keller, Brexit pe Nigel Farage, conservatorii pe Jan Zahradil. 

Votul de la prânz l-a confirmat pe Sassoli după doua tururi de scrutin, cu o majoritate confortabilă de 345 de voturi din 667 voturi valide.

Alegerea sa provoacă acum multă confuzie și supărare printre deputații europeni care deplâng dispariția sistemului de Spitzenkandidat și acordurile dubioase între liderii europeni care l-au scos din joc pe Manfred Weber. 

Cum  PPE a câștigat alegerile europene, Weber ar fi fost de drept preszedintele Comisiei Europene sau în cel mai rău caz al Parlamentului European. Intr-un alt scenariu, liberalul Guy Verhofstadt ar fi avut funcția că doar nu degeaba a dat fostul grup liberal pe mâna centriștilor lui Emmanuel Macron. 

David-Maria Sassoli, ziarist italian născut la Florența în 1956, prezentator al jurnalului de seara la RAI Uno și director adjunct de informație,  devine om politic la 53 de ani când intră în Partidul Democrat italian (centru stânga). 

Tot de atunci, din 2009, el este deputat european iar în 2014 a fost ales vice președinte al instituției. Sassoli este un necunoscut în politica europeană, spre deosebire de cea italiană.

S&D s-a declarat fățiș ostil nominalizării Ursulei von der Leyen la președinția Comisiei Europene asupra căreia Parlamentul va vota în 17 iulie. 

Dar surse parlamentare spun că alegerea lui Sassoli întoarce o pagină în cearta europeană și ar putea atenua ostilitatea social-democraților față de von der Leyen, care a asistat acum la ședința plenară de la Strasbourg.