Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Senatul modifică legea CNSAS: Se poate reveni asupra cazurilor unor foști colaboratori ai Securității. "Primul vizat, Isărescu"

Demnitarii și toți cei aflați în funcții publice, de la șefi de companie de stat la șefi de vamă sau lideri de sindicat, vor trebui să dea o declarație că nu au colaborat cu Securitatea, prevede un proiect legislativ adoptat de Senat, for decizional. Este o chestiune mai mult simbolică; cu  mult mai relevant este faptul că CNSAS va putea reveni asupra unor cazuri, dacă apar noi documente. 

În această speță, primul vizat ar putea fi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, după cum explică la RFI istoricul și cercetătorul Mădălin Hodor: 
M.H.: Știrea este că se pot relua verificările în cazul în care există deja soluții sau adeverințe emise de CNSAS pe numele unor persoane.

Rep.: În ce mod? La inițiativa cui?

M.H.: Nu la inițiativă, se reiau din oficiu. Multe din persoanele publice au fost verificate la un moment dat de CNSAS. S-a emis o adeverință de necolaborare pe baza documentelor care s-au găsit la acel moment în arhivă. Ulterior s-au descoperit alte documente. În unele situații CNSAS-ul a revenit asupra deciziei și a dat o hotărâre în sensul acesta (...) Asupra anumitor persoane însă nu se mai putea reveni cu verificare din cauza existenței unui articol, 32, care practic anula posibilitatea ca CNSAS să revină în cazul anumitor persoane. În speță, cea mai importantă persoană vizată este Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. 

Modificările au fost inițiate de senatorul ALDE Daniel Zamfir. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de președintele Iohannis. 

Ascultă AICI interviul integral: