Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reacţii germane după nominalizarea lui von der Leyen pentru funcţia de președintă a CE

ursula_von_der_leyen.jpg

Ursula von der Leyen (Foto: TV/ARD)

Social-democraţii şi ecologiştii au criticat desemnarea. Unii dintre ei au anunţat că nu o vor vota în Parlamentul European. Fostul lider social-democrat, Sigmar Gabriel, chiar vede marea coaliţie periclitată, pentru că nominalizarea nu a fost dezbătutaă în cadrul cabinetului federal. Şi presa germană a criticat lipsa de transparenţă şi a criticat procedeul nedemocratic al desemnării.

Nominalizarea creştin-democratei Ursula von der Leyen pentru funcţia de preşedintă a Comisiei Europene a stîrnit în Germania un val de critici. Nu numai din partea opoziţiei parlamentare, ci şi din partea Partidului Social-Democrat care este membru al coaliţiei guvernamentale din Berlin. Fostul lider social-democrat, Sigmar Gabriel a declarat că nominalizarea lui von der Leyen periclitează existenţa coaliţiei. Într-o declaraţie pentru revista „Der Spiegel”, Gabriel a calificat desemnarea lui von der Leyen drept „un truc fără precedent”. Potrivit fostului lider, nominalizarea creştin-democratei ar fi trebuit să aibă loc într-o şedinţă a cabinetului federal. Abia după aceea trebuia să urmeze propunerea înaintată liderilor europeni. Nominalizarea ar fi un motiv ca partidul său să părăsească alianţa. De aceeaşi părere este şi conducerea interimară a Partidului Social-Democrat.

Europarlamentarul social-democrat german, Udo Bullmann a spus într-un interviu radio că rezultatul negocierilor între şefii de stat şi guvern este inacceptabil.

Colega sa din parlament, fosta ministră a justiţiei, social-democrata Katarina Barley a anunţat azi dimineaţă într-un interviu televizat că nu o va vota pe Ursula von der Leyen.

Nominalizarea lui von der Leyen contravine promisiunilor făcute cetăţenilor în timpul campaniei electorale pentru alegerile europene, a afirmat Barley. Ea a criticat, în primul rînd, felul cum s-a negociat ocuparea postului de preşedintă a Comisiei.

Şi şefa grupului europarlamentar ecologist, Ska Keller, şi-a exprimat nemulţumirea, calificînd nominalizarea drept o „soluţie grotescă”, „găsită într-o cămară”. Ea a mai spus că nu vede de ce ecologiştii ar vota pentru această soluţie.

Nici liderul Uniunii Creştin-Sociale (bavareze), Markus Söder, nu şi-a ascuns supărarea că tovarăşul său de partid, Manfred Weber, nu va deveni şeful Comisiei. Söder a spus că „democraţia a ieşit în pierdere”.

Contrariat s-a arătat şi Michael Gahler, membru al grupului Partidului Popular European. Într-un interviu acordat radiodifuziunii naţionale germane, Gahler calificat decizia drept ceva „frustrant” pentru că nu s-a ţinut cont de principiul candidatului de frunte (Spitzenkandidat).

Principalii responsabili pentru acest eşec sînt, potrivit lui Gahler, premierul Ungariei Orbán şi preşedintele francez, Macron. 

În presa germană părerile sînt împărţite. Unele ziare au salutat nominalizarea lui von der Leyen, altele consideră această mişcare ca o nouă victorie a Angelei Merkel. „Frankfurter Allgemeine Zeitung” avertizează faţă de o adîncire a crizei instituţionale a UE, dacă nu se va respecta principiul democratic al transparenţei.