Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua Americii sărbătorită cu tancuri pe străzi

parada_sua.jpg

Blindate de tip M88, Abrams și Bradley vor defila la Washington pe 4 iulie 2019
Sursa imaginii: 
REUTERS/Jim Bourg

Ziua Independenței azi în Statele Unite, prin tradiție un eveniment apolitic, non-partizan, celebrând valori comune. Președintele Trump, care nu respectă nici o tradiție, a militarizat ocazia și i-a dat o controversată tentă de campanie.

Concerte, focuri de artificii, familie și comunitate, celebrarea unei experiențe democratice mulți-seculare, asta a fost, până la Trump, Ziua Independenței.

A 243-a aniversare a eliberării de monarhia britanică trebuia să se desfășoare în același spirit.  Trump a voit altceva: prea-mărire de sine, discurs pe fundalul Memorialului Lincoln în compania liderilor militari și în adulația cotizantilor de campanie, subalternilor din Executiv și aghiotantilor din partidul Republican care însoțesc cu disciplinată tăcere transgresiunile prezidențiale, și, obsesiv, defilare de blindate și survol de avioane militare ultimul răcnet.  "Ironia sorții", scria pe Twitter strategul politic Ana Navarro Cardenas, "acum când sărbătorim descătușarea de o monarhie, Republicanii arată că și-au pierdut independența și i se închină unuia care se vrea monarh".

A mai încercat  să aducă la astfel de evenimente recuzita marțială pe care o adoră, el, cel care a fugit de armata cu scutire medicală obținută pe baza relațiilor familiale. În noiembrie 2018, de Ziua Veteranilor, a fost convins, nu se știe cum, că o cheltuială de 90 de milioane pentru o ocazie tradițional apolitică nu se justifică. Cei care, în special la Pentagon, au sperat că furtuna a trecut, au fost crunt dezamăgiți: acum mai puțin de o lună, Trump a cerut iar blindate,  avioane de lupta,  și în tribună  spectacolul obedienței conducerii militare  în frunte cu șeful marelui stat major inter-arme generalul Joseph Dunford.

"Ca mai tot ce face Trump, nu există precedent.  Exhibiții militare  pe care ne-am obișnuit să le vedem în Piața Roșie, la 1 mai, nu la noi, unde nu arătăm țării și lumii, la 4 iulie, echipament de război.  Ne limităm la parazi și spectacole pirotehnice. Avem însă un lider căruia-i place să se dea autocrat", observă istoricul  Mark Updegrove.

Blindate de tip M88, Abrams și Bradley au fost transportate în prima noapte a lunii iulie de la Ft. Stewart, în Georgia,  și ținute într-un depou din Washington înainte de a fi poziționate, pe platforme pentru a proteja pavajul, pe Esplanada Națională, inima simbolică a capitalei americane și decorul spectacolului partizan ignorat de televiziunile ABC, CBS, NBC  și MSNBC.

"Îmi displace această militarizare. Tancuri și trupe în marș, asta e Piața Roșie, Coreea de Nord,  Egipt, nu Statele Unite. Când aduci tancurile de 60 de tone Abrams lângă Memorialul Lincoln, există riscul de a avaria pavajul și, mult mai grav - temere exprimată de Agenția Parcurilor Naționale - de a șubrezi fundațiile monumentelor.  Într-o perioada în care Parcurile Naționale sunt în criză de fonduri și au intirzieri serioase în programul de întreținere infrastructurală, să re-direcționezi fonduri pentru un spectacol egotist n-are nici un sens", argumenta Don Beyer, deputat Democrat de Virginia.

Cheltuielile pentru spectacolul de Ziua Independenței totalizează de obicei în jur de 2 milioane de dolari. În acest an, doar suma transferată de către Parcurile Naționale către organizatori, este estimată la 2,5 milioane. Cât despre totalul cheltuielilor, tăcere totală. Pentru ceremoniile de învestitură din ianuarie 2017 campania Trump a încasat peste 100 de milioane din donații, dar datoriile, în jur de 7,3 milioane,  către municipalitatea washingtoniană care a gestionat accesul și siguranță perimetrului,  încă n-au fost achitate.

"Schimbările aduse formulei tradiționale a festivităților înseamnă noi cerințe impuse poliției municipale. Cât despre cheltuielile totale, nu știm exact, dar dacă ele vor fi deosebit de mari - de pildă din cauza unor eventuale manifestații de protest care cer prezența polițienească - vom cere guvernului federal să ramburseze", a precizat Muriel Bowser, primarul Washington-ului.

Marele spațiu civic flancat de Memorialul Lincoln  și Monumentul Washington este proprietate federală  deci nu poate fi, prin lege, folosit de președinte pentru discursuri partizane.  Nu e un impediment pentru actualul ocupant al Casei Albe, care nu strălucește prin disciplină retorică și nu ezită să-și atace inamicii reali sau imaginari în cele mai nepotrivite ocazii.

"Președintele nu va politiza evenimentul, va celebra America,  cea mai măreață țară, cea mai înălțătoare idee din istoria omenirii", a promis adjunctul purtătoarei de cuvînt a Casei Albe, Hogan Gidley.

Decizia lui Donald Trump de a juca încă o dată rolul de perturbator, tulburând pacea și armonia zilei de 4 iulie, adaugă un nou strat de discordie unui teren politic deja brăzdat de anchete, contra-anchete și dezvăluiri mediatice zilnice privind efectele politicilor Administrației în materie de imigrație sau protecția mediului, că să ne limităm doar la dosarele fierbinți ale momentului. "O zi a unității,  toleranței și dragostei de țară riscă să fie deturnată, uzurpată de un spectacol mai potrivit pentru o republica bananieră decît pentru cea mai veche democrație a lumii", editorializa cotidianul Washington Post.

"Șubrezirea instituțiilor democratice de către acest președinte este un motiv de profundă îngrijorare. Folosește banul și proprietatea contribuabilului pentru a-și satisface vanitățile. Tancurile de pe Esplanada Națională dau Washington-ului un aer de oraș ocupat. Desfășurăm tancuri când e răzmeriță sau vreun alt soi de  calamitate. Nu-i cazul,  și Trump nu pricepe că tancul nu-i simbol de mândrie sau americanism,  ci  dovadă extrem de alarmantă că politizează armata și militarizează politica țării", nota jurnalista Jennifer Rubin. 

 
Ascultă AICI corespondența din SUA