Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Carola Rackete audiată marți de un tribunal italian pentru acuzaţii de favorizare a imigraţiei ilegale

Salvini a cerut ca ea să fie expulzată din Italia după ce a fortat intrarea într-un port din insula italiană Lampedusa pentru a debarca aici 40 de imigranți.

Guvernele din Italia şi Malta, confruntate din nou cu sosiri semnificative ale migranţilor, veniţi în special din Africa, au cerut să fie organizate rapid discuţii în cadrul Uniunii Europene pentru stabilirea unui mecanism permanent de redistribuire a refugiaţilor între statele blocului comunitar.

Cei 65 de migranţi salvaţi în apropierea Libiei de nava Alan Kurdi, care aparţine ONG-ului german Sea-Eye, vor fi debarcaţi în Malta şi apoi vor fi preluaţi de alte state din Uniunea Europeană, a anunţat ieri guvernul maltez/

În text se mai menţionează că acelaşi acord, negociat cu Comisia Europeană şi cu guvernul german, prevede că state membre ale Uniunii Europene vor prelua de asemenea cel puţin jumătate dintr-un grup separat de 58 de migranţi salvaţi de o navă malteză. Nu s-a anunţat deocamdată care sunt statele care vor prelua aceşti migranţi.

Încă o navă, denumită ''Alex'' şi operată de ONG-ul italian de stânga ''Mediterranea'', a adus sâmbătă mai mult de 40 de migranţi pe ţărmul insulei italiene Lampedusa, sfidând dispoziţia dată de ministrul italian de interne, Matteo Salvini, care a interzis navelor ONG-urilor ce recuperează migranţi pe Mediterana să acosteze în porturile italiene.

Cu o săptămână în urmă, nava Sea-Watch, aparţinând ONG-ului german cu acelaşi nume, a debarcat alţi 40 de migranţi pe insula italiană Lampedusa, după ce comandantul acestei nave, Carola Rackete, a forţat intrarea în port, obligând un vas al poliţiei italiene să se dea la o parte din calea sa pentru a nu fi zdrobită de chei. Carola Rackete va fi audiată marți de un tribunal italian pentru a răspunde acuzaţiilor de favorizare a imigraţiei ilegale. Salvini a cerut ca ea să fie expulzată din Italia.