Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine este noul premier elen? Școlit în America, apropiat mediului de afaceri

kyriakos_mitsotakis.jpg

Kyriakos Mitsotakis este noul prim-ministru al Greciei. Formațiunea sa, Noua Democraţie, a câștigat alegerile anticipate desfăşurate duminică, 7 iulie 2019.
Kyriakos Mitsotakis este noul prim-ministru al Greciei. Formațiunea sa, Noua Democraţie, a câștigat alegerile anticipate desfăşurate duminică, 7 iulie 2019.
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Kyriakos Mitsotakis este noul prim-ministru al Greciei. Formațiunea sa, Noua Democraţie, a câștigat alegerile anticipate desfăşurate ieri. Sunt  primele alegeri legislative după ce Grecia a scăpat de faliment.

Kyriakos Mitsotakis, în vârstă de 51 de ani, este descendentul unei familii celebre de politicieni greci. Tatăl său, Konstantinos Mitsotakis, a fost prim-ministru între anii 1990 şi 1993. Sora sa a fost ministru de externe şi primar al Atenei, iar actualul edil al capitalei elene, este nepotul lui Mitsotakis.

După studii în America, la universitățile Harvard și Stanford, în anii '80 – '90, Mitsotakis a revenit în Europa, mai întâi la Londra, apoi la Atena, unde a lucrat în domeniul bancar. Din 2013 în 2015 a condus Ministerul Reformelor Administrative. Ulterior a intrat în Parlament, iar din 2016 conduce formațiunea de dreapta Noua Democraţie.

Victoria asupra Syriza a fost anticipată de analiști. S-a văzut clar la alegerile europene din luna mai că formațiunea de stânga Syriza, condusă de Alexis Tsipras, a pierdut de fapt contactul cu clasa de mijloc, în contextul promovării programului de redresare economică. Scăderea constantă a ratei șomajului și creșterea venitului minim lunar la €650 par să nu fi fost de ajuns pentru clasa muncitoare. Syriza, care a obţinut 31,5% din voturile exprimate ieri va păstra doar 88 din cele 144 de mandate pe care le are în Legislativul în exerciţiu. Noua Democraţie, clasat pe primul loc, cu 39,8% din voturile exprimate, urmează să deţină 158 din cele 300 de mandate în Parlamentul elen.

Kyriakos Mitsotakis, care a depus azi jurământul de învestire în funcție, a promis o scădere a impozitelor şi taxelor cu până la 20 % de la 1 ianuarie 2020. Noul guvern vizează şi o reformă a educaţiei, care va permite deschiderea de universităţi private în ţară.