Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce este mulțumită Europa Centrală cu împărțirea posturilor în UE

lynden.jpg

Ursula von der Leyen, fost ministru german al apărării, a fost nominalizată pentru funcția de președinte al Comisiei Europene
Image source: 
REUTERS/Michael Kappeler via rfi.fr

Europa Centrală este mulțumită cu nominalizările pentru posturile de conducere în Uniunea Europeană, constată publicația europeană Politico. Aceasta a analizat reacțiile politice din capitalele statelor membre ale Grupului Vișegrad dar și mesajele presei controlate de guvernele acestor țări.

Concluzia vine să contrazică abordările care deplângeau faptul că Europa Centrală și de Est a obținut foarte puțin la negocierile privind posturile de conducere în instituțiile Uniunii Europene.  În realitate - scrie Politico -  Europa Centrală jubilează ca urmare a nominalizării Ursulei von der Leyen și a belgianului Charles Michel la președinția Consiliului.

Regiunea este, de fapt, bucuroasă că Frans Timmermans nu va fi președinte al Comisiei.

Central-europenii sunt mulțumiți de faptul că, deși cei doi nominalizați sunt pro-migrație, liberali, susțin drepturile homosexualilor și se dedică statului de drept, ar fi putut fi și mai rău –  dacă Frans Timmermans ar fi fost cel propus la Comisia Europeană.

Socialistul olandez  a fost blocat de cele patru țări din grupul Vișegrad - Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia - alături de Italia și de un grup de rebeli, în cea mai mare estici, din cadrul Partidului Popular European.

În Varsovia și în Budapesta, Timmermans este văzut ca o personificare a birocratului de la Bruxelles care interferează în afacerile interne ale țărilor membre. Timmermans este, de asemenea, văzut cu neîncredere de politicieni care se tem că într-o zi s-ar putea confrunta ei înșiși cu întrebări similare privind statul de drept, precum premierul ceh Andrej Babiš.

Conservatorii din Europa Centrală arată către cei șapte copii ai lui von der Leyen, către pietatea ei și activitatea ca ministru al apărării pentru a motiva de ce este o alegere mai bună decât  Timmermans.

Bucuria de la  Varșovia asupra candidaturii lui von der Leyen forțează guvernul și la unele tumbe de PR.

Mulți oficiali ai PiS și susținătorii lor din mass-media l-au denunțat de ani de zile pe Donald Tusk drept o marionetă germanofilă a cancelarului Angela Merkel.

Revista de dreapta Gazeta Polska l-a pus pe Tusk pe copertă, sa acum doi ani, fotografiat într-o uniformă militară germană, cu Merkel în fundal; Televiziunea de stat poloneză, care sprijină în mod activ partidul de guvernământ, a combinat imaginea lui Tusk cu cele ale lui Hitler și Stalin.

Acum, guvernul polonez a reușit să obțină un german, vechi aliat al lui Merkel.

"Gazeta Polska" de săptămâna trecută o prezenta pe von der Leyen cu titlul "succesul Poloniei".

Radek Sikorski, un fost ministru polonez de externe, care este acum deputat din partea  Partidului Platformei Civice, de opoziție, a scris: "Trebuie să recunosc că nu am prevăzut că un guvern al PiS va aprecia nominalizarea unui federalist german liberal ca președinte al Comisiei Europene", a spus Sikorski citat de Politico.