Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Legea recunoștinței”, care îi obliga pe copii să-și întrețină părinții, a fost retrasă

senat.jpg

Image source: 
pixabay.com

„Legea recunoștinței”, inițiată de peste 70 parlamentari PSD, care-i obliga pe copii să-și întrețină părinții, a fost retrasă de inițiatori, după ce, la finalul săptămânii trecute, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Guvernul și PSD nu susțin inițiativa.

 

Biroul permanent al Senatului a decis retragerea din procedura parlamentară a proiectului la solicitarea unuia dintre inițiatorii legii, deputatul PSD Dumitru Gherman.

Proiectul de lege privind „Recunoştinţa între generaţii” fusese depus la Senat de 74 de parlamentari PSD şi ALDE. Propunerea prevedea că părinţii, bunicii sau străbunicii trebuie să fie susţinuţi financiar de copii, dacă au nevoie. În caz de refuz,  aceștia riscau amendă sau între șase luni și trei ani de închisoare.

Inițiatorii motivau că este nevoie de o astfel de lege din cauza migrației forței de muncă în străinătate, a cazurilor de bătrâni abandonați și a discriminării generate de faptul că există obligația de a crește un copil, dar nu și cea de avea grijă de un bătrân. 

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vinerea trecută, la Galaţi, că nici Guvernul României şi nici PSD nu susţin proiectul de lege. „Am văzut în spațiul public că se discută foarte mult despre acea inițiativă legislativă din Parlament legată de plata de către copii a întreținerii părinților, așa-numita Lege a Recunoștinței. Este opinia unor deputați. În Parlamentul României sunt foarte multe inițiative legislative, nu este o lege care să fie agreată, nici susținută de Guvernul României și nici de PSD. Dacă vă uitați sunt foarte multe inițiative legislative, dar de la o inițiativă legislativă, până la transpunerea în lege, este un drum lung. Eu vă spun din start că această inițiativă, această Lege a Recunoștinței, nu este susținută nici de Guvernul României, nici de PSD”, a spus Viorica Dăncilă.