Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisar european: Migrația nu trebuie să fie doar problema Italiei sau a Maltei

migranti.jpeg

Image source: 
Picture-alliance / AP Photo / O. Calvo

Comisarul european pentru migrație Dimitris Avramopoulos cere o soluție politică comună pentru gestionarea problemei migranților care ajung în țările UE traversând Mediterana, prin care să se evite disensiunile dintre membrii UE care apar în cazuri punctuale, potrivit infomigrants.net.

”Până la intrarea în vigoare a noilor reguli prevăzute în așa numitul Acord Dublin, statele membre UE trebuie să conlucreze pentru a crea un mecanism de distribuire echitabilă a migranților recuperați din Marea Mediterană de navele asociațiilor umanitare”, a spus oficialul într-un interviu publicat marți în revista germană Die Welt, citat de site-ul infomigrants.net. ”Migrația nu ar trebui să fie problema Italiei sau a Maltei, doar pentru că aceste țări se află la Mediterana”, a adăugat el.

Avramopoulos face un apel la țările UE pentru încheierea de acorduri general valabile, pentru a evita căutarea de soluții punctuale pentru fiecare situație particulară.

Potrivit Die Welt, circa 27 000 de migranți au traversat Mediterana în 2019, cu destinația Spania, Malta, Italia, Grecia și Cipru. În ultima vreme din ce în ce mai multe nave de salvare au reluat patrulările în Marea Mediterană. În prezent 7 astfel de nave patrulează regulat, dintre care 3 sub pavilion german.

Miniștrii de interne ai țărilor UE urmează să se reunească într-o ședință comună în data de 18 iulie a.c. iar Avramopoulos speră să se încheie câteva acorduri cu acest prilej.

Într-o postare recentă pe contul său de Twitter comisarul arată că politicile comune recente în domeniul migrației au dus la reducerea semnificativă a numărului de aplicanți pentru azil la nivelul întregii UE.

Mai multe propuneri de modificare a politicilor europene privind migrația au fost formulate începând cu 2016, dar până acum nimic concret nu s-a schimbat. În prezent, potrivit regulamentelor de la Dublin în vigoare, migranții trebuie să rămână în primul stat UE în care au ajuns – cu alte cuvinte în Italia, Grecia, Malta sau Spania, țări care se confruntă cu mari greutăți din această cauză.