Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procurorul general al R.Moldova și-a anunțat demisia

dodon_harunjen.jpg

Eduard Harunjen și-a dat demisia în prezența șefului statului, Igor Dodon
Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

Procurorul general al R.Moldova, Eduard Harunjen și-a depus demisia în fața președintelui Republicii Moldova. Acțiunea vine după ce Parlamentul i-a solicitat șefului statului să-l demită pe Eduard Harunjen. Și premierul Maia Sandu a solicitat anterior demiterea procurorului general, iar ministrul de Interne, Andrei Năstase a solicitat Consiliului Superior al Procurorilor anchetarea penală a lui Eduard Harunjen. 

”În baza cererii domnului Harunjen am semnat decretul de eliberare a acestuia din funcție. Considerînd imperioasă asigurarea funcționării sistemului Procuraturii în interesul cetățenilor Republicii Moldova, este imperativ ca noua conducere a Procuraturii Generale să fie aleasă în cel mai scurt timp și în strictă conformitate cu legislația”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

 

Potrivit șefului statului, noul procuror general trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova, ”să aibă experiență în organele Procuraturii, să fie integru și capabil să restabilească buna imagine a instituției, asigurînd, prin supremația legii, investigarea multiplelor ilegalități, inclusiv a celor comise în trecut. Doar un asemenea candidat, înaintat de Consiliul Superior al Procuraturii, va fi acceptat de Președintele Republicii Moldova în funcția de Procuror General”, susține Dodon.

Decretul semnat de Dodon intră în vigoare la data semnării. 

Eduard Harunjen și-a argumentat decizia prin faptul că starea de sănătate s-a agravat, ceea ce nu-i permite să-și exercite funcția de procuror general al R.Moldova.  

Să spunem că Parlamentul de la Chișinău, convocat marți în ședință, i-a recomandat șefului statului, Igor Dodon să semneze decretul prin care să fie demis procurorul general al R.Moldova. Majoritatea parlamentară, formată din socialiști și cei din Blocul ACUM, a decis că procurorul general nu a fost eligibil, acum trei ani, de a fi numit în această funcție. Deputații democrați s-au arătat însă indignați de hotărârea majorității parlamentare PSRM-ACUM, calificând votul deputaților ca fiind un „atac furibund la adresa independenței Procuraturii”.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre demisia procurorului general, Eduard Harunjen