Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sondaj prezidențiale: Pentru prima oară după ’90, PSD nu va intra în turul doi

dancila_vs_dragnea_wikimedia.jpg

Sursa imaginii: 
wikimedia commons

Potrivit sondajului intern comandat de PSD, Şerban Nicolae, Liviu Pleşoianu şi Mihai Fifor au obţinut procente cât marja de eroare (3%). Eugen Teodorovici abia a atins 5%, în timp ce Viorica Dăncilă se situează între 9-11%, susţin surse din conducerea PSD citate de Adevărul. Gabriela Firea a fost măsurată doar la capitolul încredere, nu ca prezidenţiabil, însă va fi probabil marele contracandidat pentru Dăncilă.

Surpriza sondajului e că prezidenţiabilul PSD, oricare ar fi el, nu prinde turul doi, fapt similar cu un dezastru electoral pentru partidul care, după ’90, la fiecare scrutin prezidențial a avut reprezentant în turul doi.

Potrivit sondajului PSD, Klaus Iohannis pleacă favorit pentru un nou mandat, iar în turul doi s-ar bate cu candidatul USR-PLUS. „Diferenţa dintre Iohannis şi Barna sau Cioloş, în funcție de cine va candida din partea USR PLUS variază între 7 şi 12 procente”, mai susţin sursele citate de Adevărul.

Important de amintit aici și rezultatele celui mai recent sondaj CURS, care arată că actualul preşedinte Klaus Iohannis ar lua un scor confortabil la prezidențialele din noiembrie: 41%, fiind urmat de Călin Popescu Tăriceanu cu 21%, Laura Codruţa Kovesi cu 11%, Dan Barna cu 9%, Eugen Teodorovici (dacă ar fi el candidatul PSD) cu 5%, Corina Creţu cu 4% şi Kelemen Hunor cu 2%, arată acest ultim sondaj CURS, care este una dintre casele de sondare cu care lucrează PSD.

În concluzie, „bătălia pentru prezidenţiabil se va da între premierul Dăncilă, susţinut de cei care au votat-o la Congres, şi primarul Firea, susţinut de tabăra condusă de Paul Stănescu, care a stat deoparte la Congres. Nu întâmplător, şi Dăncilă, şi Firea au anunţat în aceeaşi zi că sunt dispuse să candideze la prezidentiale”, susţine unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru Adevărul.