Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kövesi rămâne pentru moment singură în cursa pentru Bruxelles

kovesi.jpg

Consiliul COREPER se reunește joi pentru a discuta despre primul șef al parchetului european, funcție pentru care candidează Laura Codruța Kovesi.
Consiliul COREPER se reunește astăzi pentru a discuta despre primul șef al parchetului european, funcție pentru care candidează Laura Codruța Kovesi.
Sursa imaginii: 
RFI/Vasile Damian

Procurorul francez Jean-François Bohnert va fi numit la șefia Parchetului financiar francez, post pentru care a fost audiat joi 11 iulie. 

Jean-François Bohnert este practic retras din cursă de Franța. Decizia a fost luată săptămâna trecută și va deveni oficială în zilele următoare. 

Emmanuel Macron l-a favorizat pe Bohnert pentru șefia Parchetului National Financiar, afirmă surse franceze, lăsând teoretic calea liberă pentru Laura Codruța Kovesi. Pâna de curând, Macron rezervase acest post pentru Bohnert în cazul în care acesta nu o obținea pe cea de procuror european.  

Bohnert si Kövesi erau cei doi candidați pentru șefia Parchetului European, cei doi având fiecare susținerea unei instituții europene (Parlament European si Consiliu). 

Negocierile din primăvară nu au putut produce un acord, cele două instituții au convenit să se reunească din nou în toamna acestui an.

Acum, teoretic, problema se simplifică pentru Kövesi (favorizată de Parlament) întrucât rămâne singură în cursă. 

Dar procedurile interne ale Consiliului sunt ceva mai complicate decât cele ale Parlamentului European. Serviciul juridic al instituției poate fi cel care obligă statele membre să introducă în cursă un alt candidat. 

Acela ar putea fi candidatul italian clasat pe locul patru la concurs, având în vedere că germanul Andres Ritter, clasat pe locul trei, s-a retras din cursă.

Se poate însă ca întreaga procedură să fie reluată de la zero și ca noi candidați să fie audiați de o echipă de specialiști, înainte ca statele membre să treacă la votul politic. 

In februarie, acest vot politic îl favorizase pe procurorul francez Jean-François Bohnert.

Franța este așteptată ca în zilele viitoare să exprime o susținere publică pentru Kövesi.