Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Calcule pentru Kovesi: Franța i-ar putea susține candidatura, chiar dacă Bonhert rămâne, formal, în cursă

Candidatura francezului Jean-Francois Bohnert la funcția de procuror-șef al Parchetului UE ar putea rămâne în picioare, la nivel formal: o retragere a candidaturii din partea Consiliului Uniunii Europene ar însemna readucerea în cursă a germanului Andreas Ritter, opțiunea a treia, după cum susțin surse europene pentru Digi24. În schimb, Franța ar urma să decidă să o susțină pe Laura Codruța Kovesi, prin vot oficial, în condițiile în care candidatul prorpiu ar urma să fie pus în frruntea Parchetului Financiar de la Paris. 

Nu a fost făcut însă vreun anunț oficial în acest sens. Până acum, Bohnert era susținut pentru funcția de procuror-șef european de către Consiliul Uniunii Europene, iar Kovesi de către Parlamentul European. Cele două  foruri au avut câteva runde de negocieri, fără a ajunge la vreun consens.

O altă posibilitate luată în calcul este reluarea de la zero a întregii proceduri și ca noi candidați să fie audiați de o echipă de specialiști, înainte ca statele membre să treacă la votul politic.