
Politică
Congresul USR:” Hipsteri câți vrei (...) parcă era la grădiniță. Spuneau bancuri și râdeau singuri”
hipsteri.jpg

Stelian Tănase: E primul lor congres. Sunt un partid parlamentar. Au avut un mare succes în 26 mai. Acum e foarte greu să gestioneze o înfrângere și o victorie. Sunt foarte greu de gestionat.
Reporter: Cum o gestionează?
S.T: Prost.
Rep: De ce?
S.T: Atmosfera a fost sărbătorească, studențească, hipsteri câți vrei, toată lumea cool. Inclusiv discurul lui Barna ne-a dus la Star Trek, la Game of Thrones. Ceva de copii, parcă era la grădiniță. Spuneau bancuri și râdeau singuri. Eram curios să văd cum gestionează un succes și nu l-au gestionat prea bine. Și în intervalul ce a trecut de atunci, din 26 mai și până azi, au făcut destule gafe în spațiul public, ceea ce nu făceau înainte. Marele lor capital este că ei nu au fost la guvernare. Opinia publică, noi, prostimea, ca să zic așa, lumea care merge la vot se uită la televizor nu le poate reproșa nicio afacere de corupție, deși au apărut atacuri în presă, după cum ați văzut, dar nu lucruri serioase. Nu au fost la guvernare, nu au avut probleme cu justiția, nu au atacat justiția. Acesta este un uriaș capital pe care îl vor pierde după ce vor intra probabil la guvernare în 2020 cu PNL. Vor face u guvern de dreapta.
Rep: Dincolo de referințele la cinematografie și hipstereli, totuși, Dan Barna a vorbit foarte clar despre ce a reușit USR în tre ani și despre ce își propune mai departe. A insistat, „pentru a arăta cine suntem, avem nevoie de guvernare. Noi vom guverna și vom aduce ADN-ul USR la guvernare.”. Acolo e deja discurs de lider politic, așa pare.
S.T: A fost un discurs de lider politic. Am mai învățat lucrurile astea. Începe să le miroasă a putere. Gândiți-vă că au luat marile orașe din România dintr-un foc, ceea ce nu au reușit alte partide. I-au dat afară și pe PSD și pe liberali din marile orașe. Ce s-a întâmplat la Cluj, unde Boc se bucură de o popularitate de 70% și e cotat ca unul dinte cei mai buni primari din România, Clujul este în mare expansiune și totuși l-au bătut măr. USR l-a scos din ghete. E posibil ca acest succes să continue. Va continua până când vor lua prima dată guvernarea. Atunci lucrurile se vor schimba sigur.
Rep: O situație e însă ciudată. USR ca partid, ca nume, scoate pe alții din ghete, însă la PLUS, Dacian Cioloș este încă un vector de imagine. Se vor purta negocieri pentru tandemul președinte – premier. Cum ar trebui să arate acest tandem? Dan Barna sau Cioloș?
S.T: Ciooloș cred că și-a anunțat pretenția de premier. A mai fost. De altfel, ar fi îndreptățit ca să poată să negocieze de pe o poziție de forță cu Barna. Barna vrea președinte și se cere la schimb să fie prim ministru. Cred că aceasta va fi înțelegerea. Nu știu dacă se va ajunge la ea. Teama mea este că se va canibaliza relația dintre cele două partide pe măsură ce ne apropiem și vom trece prin cele trei rânduri de alegeri care ne așteaptă. Nu văd neapărat o înțelegere între ei, amiabilă, ca la academie, un partaj. Cred că tensiunile vor crește. După părerea mea Cioloș face un joc foarte îndoielnic. Sunt îngrijorat și de relațiile lui cu serviciile speciale. Știu niște lucruri. Nu vreau să le dezvolt acum. Nu înțeleg nici politic jocul lui, la Bruxelles via Paris, ca și la București. E un personaj foarte enigmatic, care joacă pe mai multe tablouri. Dintre cei doi am mai mare încredere în Barna, care nici el nu e ușă de biserică.
Rep: Poate că Cioloș este doar pragmatic. Rămâne de văzut. De ce spun unii analiști că pentru prima dată am putea avea în turul doi doi candidați de dreapta?
S.T: Și eu cred că PSD va fi zdrobit în alegerile prezidențiale.
Rep: Dar de ce este asimilat Barna sau Cioloș ca fiind de dreapta?
S.T: Pentru că nu s-au afirmat pe stânga. Nu au dat declarații de stânga. Și în ofertele lor din parlament și din spațiul public au avut, mai curând, o linie liberală. Ei se uită spre Macron. Macron a fost un ministru socialist, de stânga, dar politicile lui sunt liberale și el este asimilat liberal. Uitați-vă ce politică face acum la Bruxelles. De fapt, cred că ei își doresc să fie pe centru, un catch-all party, care să ia voturi din toate părțile. Ei nu au venit cu o opțiune ideologică. Au venit cu cine era refuzat de la liberali sau din altă parte, cu cine avea chef să facă politică din noua generație, urmând ca activitatea ce urma, congresele să limpezească această chestiune ideologică. Au rămas în această zonă. Dacă observați ei au luat electoratul liberalilor. Cei care nu s-au dus în 2016 la vot nu s-au mai întors la PNL. În general s-au dus cu USR. Așa se explică că au luat marile orașe.
Rep: Vedeți vreo problemă pentru Klaus Iohannis?
S.T: Dacă se ajunge în turul doi și PSD nu intră în turul doi, PSD va vota anti Iohannis. Consecința este că Barna devine un candidat periculos, să spunem că deranjant pentru Iohannis. Eu cred că Iohannis va câștiga și chiar are mari șanse să iasă din primul tur, mai ales dacă între PLUS și USR nu va fi liniște. Dacă va fi o polemică între Barna și Cioloș în perioada următoare, Iohannis câștigă și câștigă și din rațiunea că mulți USR-iși votează și acum cu Iohannis.