Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Trump i-a făcut în ciudă lui Obama cu Iranul" - Ambasador britanic

obama_trump.jpg

Donald Trump și Barack Obama
Donald Trump și Barack Obama sunt adversari politici de multă vreme
Sursa imaginii: 
AP

Președintele Statelor Unite, Donald Trump a denunțat acordul nuclear cu Iranul negociat de Barack Obama pentru a-i face în ciudă predecesorului său, este afirmația fostului ambasador britanic la Washington. Emailul confidențial al acestuia a fost divulgat de presă, iar ambasadorul a demisionat.

Duminicalul Mail on Sunday care apare la Londra își continuă seria divulgărilor din depeșele diplomatice ale ambasadorului Kim Darroch trimise superiorilor săi din ministerul de externe britanic.

De data aceasta, potrivit ziarului londonez, ambasadorul Darroch a calificat denunțarea tratatului cu Teheranul prin care se limitau capacitățile nucleare ale Iranului drept "vandalism diplomatic", menit să-i facă în ciudă fostului ocupant al Casei Albe, cu care președintele Trump are o dispută politică și personală de lungă durată.

Săptămâna trecută, Mail on Sunday dezvăluise o altă depeșă diplomatică în care ambasadorul Darroch califica administrația Trump drept "ineptă" și "disfuncțională". 

Reacția președintelui Trump a fost promptă și virulentă: el l-a insultat pe Twitter pe ambasador și a spus că nu va mai trata cu el, insultând și premierul Theresa May pentru modul în care a procedat cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Brexit. 

Ambasadorul Darroch a demisionat după două zile, după ce favoritul la succesiunea premierului May în funcția de prim ministru, Boris Johnson, a refuzat să spună dacă-l va păstra în funcție pe ambasador dacă devine prim ministru. 

Afirmația ambasadorului Darroch cu privire la denunțarea tratatului nuclear cu Iranul a fost făcută în 2018 după o vizită la Washington a lui Johnson, pe atunci ministru de externe, care a încercat în cursul acelei vizite, fără succes, să-l convingă pe președintele Trump să nu denunțe accordul. 

Boris Johnson - efect de bumerang?

În ultimele zile însă tot acest scandal pare să se fi întors împotriva lui Johnson, care la sfârșitul săptămânii a afirmat că regretă că nu l-a sprijinit pe ambasador în dezbaterea televizată cu contracandidatul său la funcția de lider al Partidului Conservator, actualul ministru de externe Jeremy Hunt, care l-a sprijinit ferm pe Darroch. 

Boris Johnson și Kim Darroch
Boris Johnson și Kim Darroch pe vremea când primul era ministru de externe
Sursa imaginii: 
EPA

Poliția a declanșat o anchetă pentru identificarea persoanei care a divulgat depeșele diplomatice confidențiale, aceasta fiind considerată o încălcare a legii secretului de stat, iar duminicalul Sunday Times afirmă că suspectul a fost identificat. 

Ziarul scrie că jurnalista Isabel Oakeshott care a publicat dezvăluirile este partenera eurodeputatului Richard Tice, președintele Partidului Brexit, al cărui lider, Nigel Farage, este prieten cu președintele Trump și a cerut în mai multe rânduri demisia ambasadorului Darroch, considerat anti-Brexit și nefavorabil administrației Trump. 

Farage și Tice au dezmințit vehement orice implicare în acest scandal, dar presa suspectează că în ministerul de externe acționează o "cârtiță" euroceptică, apropiată de Partidul Brexit și de Johnson, cu intenții ideologice clare de sabotare a ambasadorului.

Deocamdată, Johnson rămâne favorit în scrutinul poștal al celor circa 160000 de membri ai Partidului Conservator al cărui rezultat va fi anunțat pe 23 iulie, câștigătorul urmând să o înlocuiască apoi pe Theresa May în funcția de prim ministru.

Dar în ochii criticilor săi scandalul diplomatic între Londra și Washington l-a dezvăluit pe Johnson ca pe un fel de valet al președintelui Trump, gata să sacrifice cu orice preț interesele țării sale pentru a deveni prim ministru.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ