Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rectificarea bugetară: Ministrul Finanțelor propune un plafon de 10.000 de lei pentru pensiile speciale și limitarea călătoriilor gratuite pe calea ferată în cazul studenților

Forma finală a măsurilor va fi stabilită înainte de rectificarea bugetară. Teodorovici susţine că aceste măsuri nu se iau din lipsă de bani.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat, luni, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că s-a convenit ”de principiu” să se impoziteze pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei.  Celor care depășesc această sumă ar urma să le fie aplicată o "taxă de solidaritate". 

"Peste două zile, va fi o discuție cu toate structurile asociative pentru rectificarea din 2019. Au fost câteva măsuri convenite în CEx. În primul rând, este vorba de ceea ce solicită românii, subiectul legat de pensiile speciale. Credem că a o variantă normală ar fi aceea de a plafona la un nivel stabilit, un plafon de 10.000 lei, iar ce depășește această sumă să fie aplicată o taxă de solidaritate. Credem că e o abordare corectă și logică", a anunțat ministrul Finanțelor.

Eurgen Teodorovici a precuzat că oricum actul normativ, după ce va fi adoptat de Guvern, va ajunge la Parlament, "unde se va vedea varianta agreată".

Eugen Teodorovici a menţionat că în CEx al PSD s-a discutat şi despre „limitarea” numărului de călătorii gratuite cu trenul acordate studenţilor, dar şi despre acordarea gratuităţilor în funcţie de criterii precum vârsta sau performanţele şcolare.

„Putem să avem ca exemplu alte categorii de români pentru care se aplică aceste gratuităţi, sunt foarte multe astfel de exemple în economia noastră. Deci un număr limitat de călătorii, de asemenea, vârsta la care să se aloce aceste bilete gratuite pe calea ferată, vârsta de 26 de ani, de asemenea putem să corelăm şi cred că ar fi corect să facem acest lucru de situaţia la învăţătură în universităţi, adică totuşi să nu ajutăm studenţi repetenţi sau restanţe la nivelul facultăţilor” a mai spus Teodorovici.

El a precizat că astfel de măsuri nu se iau „din lipsă de bani”, ci sunt „măsuri care trebuie să fie luate, măsuri care vor asigura şi pe anii următori o sustenabilitate financiară dorită”.

Eugen Teodorovici a precizat că până la rectificarea bugetară vor exista discuții cu reprezentanții studenților în privința noilor măsuri propuse. 

Aceștia au reacționat la scurt timp după declarațiile ministrului. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a cerut actualei coaliții de guvernare oprirea tuturor demersurilor prin care se limitează drepturile studenților privind transportul gratuit cu trenul și acordarea burselor. ANOSR subliniază că gratuitatea la transportul feroviar contribuie la creșterea numărului de studenți din medii socio-economice defavorizate.