Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE reia sprijinul bugetar pentru R.Moldova

poza_popescu.jpg

Sursa imaginii: 
www.mfa.gov.md

Comisarul european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, Johannes Hahn, a anunțat după şedinţa Consiliului Afacerilor Externe al UE, reluarea sprijinului bugetar pentru Republica Moldova.

”Mă bucur să anunț astăzi reluarea sprijinului bugetar pentru Republica Moldova. 14,54 milioane de euro sunt așteptate în zilele următoare. Deblocarea asistenței financiare este un semn clar al sprijinului din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova şi cetățenii săi, de apreciere a măsurilor deja întreprinse și de încurajare a reformelor”, afirmă comisarul Johannes Hahn.

La rândul său, ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, aflat într-o vizită oficială la Bruxelles afirmă: “Mă bucur să anunț reluarea sprijinului bugetar pentru Republica Moldova. Vreau să îi mulțumesc domnului Johannes Hahn, comisar european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, pentru această veste foarte bună pe care a dat-o tuturor cetățenilor țării noastre”.

”Suma de 14, 54 de milioane de euro care urmează să ne ajungă în zilele următoare ne confirma faptul că deblocarea asistenței financiare este o dovadă a sprijinului pe care Uniunea Europeană ni-l acordă nouă, Republicii Moldova, ca urmare a încrederii în măsurile deja întreprinse de către noul Guvern de la Chişinău dar și pentru încurajarea programului de reforme, pe care ni le-am propus să le aplicăm cu succes”, a mai scris Nicu Popescu pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, la 5 iulie 2018, Uniunea Europeană a suspendat sprijinul financiar al R.Moldova, mai exact prima tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 100 mln euro. Decizia oficialilor europeni a fost luată după invalidarea alegerilor locale de la Chișinău. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reluarea finanțării UE pentru R.Moldova