Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Barna: Candidatul alianței USR-PLUS la Președinție, decis probabil în două săptămâni

Conditii USR sustinere Guvern PNL.jpg

Dan Barna și Dacian Cioloș, tandemul președinte-premier din partea Alianței USR-PLUS (Sursa foto: Facebook/Dacian Cioloș)
Dan Barna și Dacian Cioloș, tandemul președinte-premier din partea Alianței USR-PLUS (Sursa foto: Facebook/Dacian Cioloș)

Discuțiile dintre USR și PLUS pentru stabilirea tandemului președinte-premier merg foarte bine, declară la RFI președintele Uniunii Salvați România, Dan Barna. El spune că se merge pe logica ”socoteala bună ține prietenia lungă”.

Dan Barna precizează că ”Alianța USR-PLUS va avea cu siguranță un candidat. Eu am fost nominalizat de către USR, colegii de la PLUS au și ei un proces în desfășurare. Probabil în două săptămâni vom decide care este candidatul alianței care va propune viziunea proeuropeană, viziunea modernă, viziunea de viitor a României”.

Întrebat dacă anticipează dificultăți în discuțiile cu PLUS, liderul USR a răspuns: ”Nu foarte mari. Discuțiile merg foarte bine, am închis în cadrul discuțiilor multe dintre capitolele pe care ne-am propus să le reglementăm tocmai pe logica și pe mesajul acesta pe care îl știm de la bunici: socoteala bună ține prietenia lungă. Suntem în regulă în cadrul discuțiilor, nu anticipăm probleme de vreun fel”.

Pentru ce funcție ar opta Dan Barna, președinte sau premier? ”Asta va fi o decizie pe care o luăm împreună, pentru că este un proiect managerial, facem și analize de management, cu plusuri și minusuri, consultăm și sondaje și analize sociologice privind potențialul fiecăruia dintre candidați și toată această abordare vizează de fapt un proiect cât mai credibil și cât mai consistent pentru România”, răspunde Dan Barna.

 

Pastila roșie sau pastila albastră?

 

Solicitat să explice metafora pastilei roșii și a celei albastre din filmul Matrix, folosită în discursul său de la Congresul USR, în condițiile în care presa a scris că liderul formațiunii le-ar fi încurcat, Dan Barna a răspuns: ”Nici pe departe. Chiar mă uitam la reacții, sunt oameni care au înțeles că am folosit o licență poetică sau cinematografică, să spun așa, pentru că era firesc în contextul cromatic pe care îl aveam în spate. Nu a fost nici un moment o încurcătură, a fost de la bun început asumată transformarea mesajului din film”.

Întrebat cum va gestiona posibila schimbare a atmosferei optimiste actuale din USR, dacă partidul va ajunge la Putere și se va confrunta cu greutățile guvernării, inclusiv cu aleși locali și miniștri care ar putea avea probleme cu legea, Dan Barna a replicat: ”Dacă vor fi colegi în situația în care să aibă probleme în justiție, pur și simplu vor face un pas înapoi și își vor rezolva aceste probleme (...). Referitor la dificultatea guvernării, suntem perfect conștienți că nu vom veni la guvernare într-un stat precum Elveția, Danemarca sau Finlanda. Venim într-un stat jumulit de către PSD, venim într-un stat în care în disperare de cauză, ministrul Finanțelor vedem că taie deplasările studenților cu trenul, încercând să mai salveze risipa și furtul banului public, să mai acopere risipa și furtul banului public, dar răspunsul este unul simplu: onestitate și competență”.

Dan Barna, despre candidatul USR-PLUS la alegerile prezidențiale