Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mircea Geoană, numit secretar general adjunct al NATO

Mircea Geoană: Procesul de învățare a lecțiilor acestei pandemii se află în plină derulare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat miercuri numirea lui Mircea Geoană ca adjunct al său. Discuțiile privind numirea lui Geoană pe postul de la NATO s-au desfășurat câteva luni.

ACTUALIZARE 4: Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, pe Twitter: ”Îl felicit pe colegul și prietenul meu Mircea Geoană pentru numirea sa în funcția de secretar general adjunct al NATO. Sunt încrezător că, la fel ca de fiecare dată, va face tot ceea ce știe mai bine pentru îmbunătățirea securității și apărării comune. Mult succes, Mircea!”.

 

ACTUALIZARE 3: Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, pe Facebook: ”Anunțul secretarului general al NATO cu privire la numirea lui Mircea Geoană reprezintă o reușită pentru România. Desemnarea unui român în funcția de secretar general adjunct al NATO demonstrează rolul pe care țara noastră îl are în configurația alianței, de aliat-cheie, mai ales în Europa”.

 

ACTUALIZARE 2: Președintele PMP, Eugen Tomac, pentru MEDIAFAX: ”Este o veste bună pentru România, domnul Geoană este un proamerican convins, chiar dacă provine din PSD. Pentru noi că țară este un semnal bun și nu-mi rămâne decât să-i urez succes!”.

 

ACTUALIZARE 1: Mircea Geoană reacționează pe Facebook, după desemnarea în funcția de adjunct al secretarului general al NATO: ”Sunt mândru să fiu desemnat de către Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, ca următorul Secretar General Adjunct. Este, deopotrivă, o uriașă provocare și o oportunitate de a reprezenta interesele Alianței noastre, care asigură securitatea a peste 1 miliard de cetățeni. De-a lungul carierei mele diplomatice și politice am promovat legătura transatlantică și integrarea euro-atlantică a României. Sunt profund onorat să fiu desemnat pentru această poziție cheie ce reprezintă, de asemenea, o recunoaștere a importantei contribuții a României în cadrul NATO. Apreciez, în mod deosebit, susținerea politică și instituțională trans-partinice de care s-a bucurat candidatura mea”.

 

Mircea Geoană o va înlocui pe americanca Rose Gottemoeller în funcția de secretar general adjunct al NATO.

"Sunt bucuros să anunţ numirea lui Mircea Geoană în funcţia de adjunct al secretarului general NATO. Este un promotor puternic al relaţiilor transatlantice şi va aduce experienţa îndelungată de politician şi diplomat. Va fi primul român care deţine această poziţie înaltă", a declarat Jens Stoltenberg, conform unui comunicat postat pe site-ul instituției.

Discuțiile privind numirea lui Mircea Geoană pe postul de la NATO se desfășoară de câteva luni.

Mircea Geoană a fost ambasadorul României în SUA și ministru de Externe în Guvernul Năstase.

El a fost de asemenea președinte al PSD din aprilie 2005, până în februarie 2010, când în locul lui a fost ales Victor Ponta.

Mircea Geoană a fost exclus din PSD în noiembrie 2014.