Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sorina Pintea la RFI: CNAS nu e în subordinea MS. Îi voi face o propunere premierului

Lucian Romascanu suspendare Sorina Pintea PSD naturala.jpg

Sursa imaginii: 
Sursa foto: Facebook/Sorina Pintea

Ministrul Sănătății spune într-un interviu la RFI, în contextul în care sistemul informatic al cardului de sănătate e blocat de aproape trei săptămâni, că îi va face o propunere premierului Viorica Dăncilă referitoare la șefia CNAS. Sorina Pintea s-a ferit să spună mai clar despre ce este vorba. Ea precizează însă că ”trebuie întâi să vedem care au fost cauzele care au dus la blocajul acestui sistem atât de mult timp”.

Sorina Pintea declară că CNAS nu ține de Ministerul Sănătății: ”Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu este în subordinea Ministerului Sănătății, iar sistemul informatic este gestionat doar de către cei de la CNAS. Dar pentru că sistemul informatic deservește partea de sănătate publică, sistemul public de sănătate, cu siguranță ne interesează ce s-a întâmplat. Am cerut un raport asupra posibilelor probleme care au apărut. Acum 17 zile mi s-a spus că se va da un reset sistemului, pentru că există niște blocaje care trebuie înlăturate. Mi s-a spus că astăzi, până în prânz, voi primi un raport asupra a ceea ce s-a descoperit în plus”.

”Promisiunea președintelui Casei a fost că de luni, sistemul va începe să funcționeze normal, dar din punctul meu de vedere, nu este suficient. Au fost foarte multe discuții pe această temă, a fost făcut un audit care a scos în evidență faptul că sistemul are nevoie de mentenanță. Aștept și un raport asupra măsurilor pe care CNAS le va implementa imediat, pentru a putea rezolva această problemă”, precizează ministrul.

Întrebată dacă va propune demiterea șefului CNAS, Sorina Pintea a răspuns: ”Voi face o propunere doamnei prim-ministru și vă rog să-mi permiteți să nu dezvălui acum ce propunere îi voi face doamnei prim-ministru”.

Solicitată să spună dacă e vorba de postul de șef al CNAS, ministrul Sănătății a răspuns: ”Sigur că da, este vorba de postul de șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dar eu cred că trebuie întâi să vedem care au fost cauzele care au dus la blocajul acestui sistem atât de mult timp”.

Între timp, premierul Viorica Dăncilă a cerut joi ministrului Sănătății, Sorina Pintea, demiterea președintelui CNAS, Răzvan Vulcănescu și a purtătorului de cuvânt al instituției, Daniel Osmanovici, în urma declarațiilor făcute la RFI de cel din urmă, care a spus că "oamenii mor şi cu un sistem şi fără un sistem".

 
Sorina Pintea, despre cardul CNAS, blocat de aproape trei săptămâni