Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CCR: Interdicția amnistiei și grațierii pentru corupție nu poate fi trecută în Constituție. S-a votat degeaba DA la referendum?

Curtea Constituțională respinge ambele inițiative legislative de revizuire a Constituției depuse de putere și de opoziție în urma referendumului din 26 mai, Judecătorii  constituționali decid astfel că trebuie lăsat la latitudinea legiuitorului să stabilească pe cine amnistiază sau grațiază, iar votul lor face ca cele două inițiative să se reîntoarcă la Parlament, unde vor trebui redepuse, fără prevederile declarate neconstituționale. 

CCR a respins voința a 6,4 milioane de români care au votat DA la referendumul pentru justiție, a reacționat USR, în vreme ce PNL anunță că așteaptă motivarea CCR.

Curtea  a ajuns oricum un arbitru politic și o instituție politizată, așa că decizia nu este suprinzătoare, spune  la RFI expertul în drept constituțional Ioan Stanomir. L-am întrebat întrebat pe Ioan Stanomir în ce măsură decizia CCR îi descurajează pe cei care au mers să voteze la referendum: Pe mine nu mă miră. Problema fundamentală este pe de o parte extinderea inacceptabilă a competențelor Curții, care devine un adevărat arbitru politic. Și pe de altă parte modul politizat prin care membrii ei sunt recrutați. Dacă punem cap la cap avem explicația evenimentelor din ultima perioadă. (...)

Cred că românii care au participat la referendum înțeleg că avem de dus o luptă de lungă durată. Că această luptă nu s-a oprit pe 26 mai. Este nevoie de răbdare și de unj plan clar de reformare a instituțiilor. Pentru că asta ar fi o temă de gândire pentru partidele de Opoziție, care să se ocupe și de aceste aspect în loc să se uite prin ograda proprie la ce candidați au pentru alegerile prezidențiale. 

Ascultă AICI interviul integral cu Ioan Stanomir: