Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stelian Ion (USR): Decizia CCR privind amnistia și grațierea este cel puțin bizară

Argumentele Curții Constituționale a României (CCR) privind amnistia și grațierea sunt neconvingătoare, spune la RFI deputatul USR Stelian Ion. Curtea a decis că propunerile de modificare a Constituției inițiate de PNL-USR și PSD-ALDE încalcă legea fundamentală. Mai exact, e vorba de prevederea ce interzice amnistia și grațierea pentru fapte de corupție. Propunerea limitează excesiv puterea statului și marja sa de apreciere, conform CCR.

Stelian Ion critică decizia CCR privind amnistia și grațierea: ”Mie mi se pare o decizie bizară, cel puțin bizară, dar nu aș vrea să mă năpustesc asupra CCR, pentru că ceva mă oprește și anume faptul că această decizie, spre deosebire de alte decizii, s-a luat cu unanimitatea celor prezenți”.

Deputatul USR consideră că faptele de corupție sunt mai grave decât alte fapte penale: ”De ce mi se pare mie bizară și greșită această decizie raportat la interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție, prin Constituție, pentru că motivarea care transpare așa în comunicatul CCR este ciudată. Spune acolo Curtea, își argumentează această decizie prin faptul că s-ar încălca cumva egalitatea în drepturi și dreptul la demnitate al unei categorii de persoane, acea categorie fiind evident categoria celor condamnați pentru fapte de corupție. Or din punctul meu de vedere, nu există o asemenea egalitate, în sensul în care unele categorii de infracțiuni sunt mai grave, ca atare tratamentul legal trebuie să fie diferențiat. Românii la acest referendum au spus că faptele de corupție sunt mai grave decât alte fapte penale”.

Stelian Ion mai spune că argumentele CCR sunt neconvingătoare.

 
Stelian Ion, despre decizia CCR privind amnistia și grațierea