Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iulian Fota: SUA și Iran nu au nici un interes într-o confruntare militară directă

iulian_fota_sua_iran_confruntare_militara_directa.jpg

Nava USS Boxer (Foto: Keypher Strombeck/Navy Office of Information/AFP)
Nava USS Boxer (Foto: Keypher Strombeck/Navy Office of Information/AFP)

Iranul neagă că ar fi pierdut o dronă deasupra Strâmtorii Ormuz și susține că e posibil ca forțele navale americane să fi doborât din greșeală propria dronă. Asta după ce președintele Donald Trump a anunțat că o navă americană a distrus o dronă iraniană în zonă. Șeful Casei Albe a precizat că drona zbura la o distanță mai mică de 1.000 de metri de nava USS Boxer.

Directorul Colegiului Național de Informații, Iulian Fota, spune la RFI că asistăm la un episod din care Iranul pare să aibă mai multe șanse de a ieși învingător în fața SUA, cel puțin în planul imaginii: ”La cum merg lucrurile acum, mai că aș spune că se va încheia cu înfrângerea SUA. După părerea mea, domnul președinte Trump s-a hazardat într-o situație din care pare să-i fie greu să iasă, fără să piardă imagine, prestigiu. În această confruntare, în mod clar, iranienii se mișcă mult-mult mai bine decât americanii, pentru că cei care au mai mult de pierdut și care pierd în momentul ăsta ca imagine, în mod clar, sunt americanii. De altfel, faptul că iranienii le țin piept americanilor, îi țin chiar în șah, i-au pus de vreo două ori în defensivă, pentru această primă rundă, mă face pe mine să cred că Iranul iese câștigător din această poveste, ca imagine, evident, discutăm aici doar de simbolistică”.

Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate națională crede că ”dacă va degenera, situația va degenera doar dintr-un accident și de altfel lumea de aia și e atât de îngrijorată, că de obicei presupui că actorii sunt raționali și fiecare își controlează faptele, chiar și vorbele, dar știm din istoria noastră internațională că uneori se pot întâmpla și accidente. Deci situația nu va degenera prin intenția unuia dintre cei doi, ci doar dintr-un posibil accident și după aceea o eroare de interpretare, un lanț de fapt de erori”.

Iulian Fota declară că ”în acest moment, ce este clar este că nici Iranul și nici SUA din motive diferite nu au interes într-o confruntare militară directă. Iranul are o situație economică foarte dificilă și chiar dacă legitimitatea regimului ar crește printr-o confruntare militară deschisă, costurile ar fi mari, iar americanii nu pot să ducă o confruntare militară cu Iranul, fără niște costuri foarte mari, având în vedere că Iranul este la mare distanță de SUA, logistica ar fi foarte complicată. Foarte multe state aliate ale SUA în acest moment privesc foarte diferit această chestiune și din ce văd ca semnale preliminare, nu sunt deloc, dar deloc dispuse să se implice într-o eventuală operațiune militară”.

 
Iulian Fota, despre tensiunile dintre SUA și Iran