Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Și totuși, cine îl poate demite pe șeful CNAS?

sanatate.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ne aflăm în cea de-a 19-a zi de blocaj al sistemului electronic de carduri de sănătate și nimeni nu a fost tras la răspundere până acum.

Premierul Viorica Dăncilă a cerut joi ministrului Sănătății demiterea președintelui Casei Naționale pentru Asigurări de Sănătate, precum și a purtătorului de cuvânt, după declarația acestuia de la RFI potrivit căreia oamenii mor și cu, și fără sistem.

Ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat că CNAS nu se află în subordinea ministerului, în timp ce șeful instituției, Răzvan Vulcănescu, a afirmat că nu va demisiona, întrucât nu se simte vinovat pentru blocajul din sistem, dar se pune la dispoziția premierului.

Conform Legii Sănătății, nr 95/ 2006, CNAS organizează şi administrează Platforma informatică din asigurările de sănătate, astfel încât, fie că se simte vinovat sau nu, șeful instituției răspunde direct de funcționarea acesteia.

Conform legii, președintele are rang de secretar de stat și este numit de primul-ministru la propunerea ministrului Sănătăţii.

Legea îl obligă pe șeful CNAS să prezinte Ministerului Sănătăţii rapoarte trimestriale şi anuale amănunțite, astfel încât, este greu de presupus că la nivel guvernamental nu se cunoșteau în detaliu problemele legate de funcționarea proastă a sistemului electronic. 

În concluzie, demiterea șefului CNAS este în mâinile primului ministru, în urma unei propuneri în acest sens a ministrului Sănătății. 

Probabil că decizia de demitere este déjà luată, din moment ce șefa guvernului a ieșit încă de joi cu o declarație în acest sens.

Totuși, măsurile concrete întârzie.