Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Londra recomandă navelor britanice să evite Strâmtoarea Ormuz, UE cere eliberarea vasului

stena.jpg

REUTERS/Tasnom News Agency

Autorităţile de la Londra recomandă navelor britanice să evite temporar Strâmtoarea Ormuz, după “confiscarea” de către Iran a unui petrolier sub pavilion britanic, relatează presa internaţională. Între timp, Uniunea Europeană cere Iranului să elibereze imediat petrolierul britanic capturat vineri, avertizând că evoluţiile în jurul acestui caz prezintă riscul unei escaladări a unei situaţii deja tensionate.

Londra se arată profund ingrijorata de acţiunile inacceptabile ale Iranului, care reprezintă o provocare clară în ceea ce priveşte libertatea internaţională de navigaţie. Am sfătuit navele britanice să nu se apropie o perioadă de zona respectivă”, a declarat o reprezentantă a guvernului.

La rândul ei, Uniunea Europeană a cerut eliberarea imediată a navei încă reţinute şi a echipajului său şi facem apel la reţinere pentru a evita noi tensiuni. Libertatea navigaţiei trebuie respectată în orice moment", spune UE.

Pentru moment însă, Iranul a rămas surd la numeroasele apeluri - în special ale Parisului şi Berlinului - de a elibera nava care arborează pavilionul britanic. Londra l-a convocat sâmbătă pe însărcinatul cu afaceri al Iranului în Regatul Unit exprimându-şi "extrema dezamăgire" faţă de Teheran.

Vineri, Gardienii Revoluţiei au anunţat că au ”confiscat” un petrolier britanic, Stena Impero, în Strâmtoarea Ormuz. Nava a fost imobilizata de către Forţele navale ale Gardienilor Revoluţiei, din cauza ”nerespectării codului maritim internaţional”, ”la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime a provinciei Hormozgan”, se arată într-un comunicat.

Anunţul confiscării Stena Impero a intervenit la câteva ore după ce Curtea Supremă a Gibraltarului a decis să prelungească cu 30 de zile imobilizarea petrolierului iranian Grace 1. Nava a fost imobilizată la 4 iulie de către autorităţile din Gibraltar, un teritoriu britanic situat în sudul Spaniei, care-l suspectează că livra petrol brut Siriei, încălcând astfel sancţiuni impuse de Uniunea Europeană (UE) regimului de la Damasc al lui Bashar al-Assad. Teheranul a negat această acuzaţie şi a denunţat un act de ”piraterie” a navei sale, încărcate cu peste 2  milioane de tone de ţiţei.