Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oficiali APCE, în vizită la Chișinău

Oficiali ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei efectuează o vizită în Republica Moldova. Până pe 24 iulie, reprezentanții APCE se vor documenta asupra evoluțiilor politice din R.Moldova, funcționarea instituțiilor democratice după alegerile parlamantare din februarie 2019.

Coraportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Egidijus Vareikis și Maryvonne Blondin vor avea mai multe întrevederi cu oficialii moldoveni pentru a discuta situația de după criza constituțională și politică din iunie 2019, măsurile luate în domeniile justiției și luptei împotriva corupției. De asemenea, vor aborda chestiuni legate de legislație și acțiunile preconizate pentru depolitizarea justiției și a instituțiilor de stat, evoluțiile din domeniul electoral.

Potrivit programului, coraportorii APCE vor avea întrevederi cu președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi, președintele moldovean, Igor Dodon dar și cu prim-ministrul Maia Sandu. Agenda vizitei mai include întrevederi cu deputații din Comisia juridică, numiri și imunități, Comisia control al finanțelor publice, Comisia drepturile omului și relații interetnice. Coraportorii vor discuta cu reprezentanții tuturor fracțiunilor parlamentare și cu delegația parlamentară la APCE. 

Oficialii APCE vor mai avea întrevederi la Centrul Național Anticorupție, Curtea Constituțională, Comisia Electorală Centrală, Curtea de Conturi, Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor. Totodată, coraportorii vor discuta și cu vicepremierul, Andrei Năstase, Ministrul Afacerilor Interne, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vasilii Șova, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu, Ministrul Justiției, Olesea Stamate.

Oficialii APCE se vor întâlni și cu reprezentanții comunității diplomatice și cu organizațiile societății civile active în domeniul justiției și luptei împotriva corupției.

Egidijus Vareikis este deputat din Lituania și reprezintă Grupul Partidului Popular European, iar Maryvonne Blondin este parlamentară din Franța - Grupul Socialiștilor, Democraților și Verzilor. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre vizita oficialilor europeni la Chișinău