Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine este Boris Johnson, noul prim ministru al Marii Britanii?

boris_regina.jpg

Regina Elisabeta a II-a și prim ministrul Boris Johnson
Regina Elisabeta a II-a poate fi pusă într-o postură delicată de solicitarea premierului Boris Johnson
Sursa imaginii: 
PA

Liderul nou ales al Partidului Conservator, Boris Johnson, a devenit prim ministrul Marii Britanii, după demisia din funcție a Theresei May. Un politician charismatic dar controversat, Johnson va trebui să guverneze țara pe care a promis să o scoată din Uniunea Europeană până la 31 octombrie. 

Johnson devine al 14-lea prim ministru al Reginei Elisabeta a II-a de la urcarea acesteia pe tron în 1952, primul fiind Winston Churchill. 

La fel ca și predecesoarea sa, Johnson nu a devenit șef al guvernului în urma unor alegeri parlamentare, ci a înlocuit-o pe May când aceasta și-a dat demisia ca urmare a eșecului de a trece prin parlament acordul negociat cu liderii UE privind Brexit. 

Acum, premierul Johnson va trebui să-și pună în practică promisiunea de înfăptuire a Brexit pe 31 octombrie, chiar fără acord, în condițiile unui sprijin îndoielnic în Camera Comunelor. 

În vârstă de 55 de ani, Johnson s-a născut la New York și are dublă cetățenie, britanică și americană. Străbunicul său patern, Ali Kemal, a fost ministru de interne în ultima perioadă a Imperiului Otoman, iar pe linie maternă el are strămoși rabini din Lituania. 

Johnson a avut parte de o educație de elită, fiind elev la colegiul Eton și apoi student la Universitatea Oxford, colegiul Balliol unde a obținut o diplomă în studii clasice, latină și greacă veche. 

Carieră jurnalistică

El a debutat în cariera de jurnalist la Times în 1987, dar a fost concediat în 1988 pentru că a inventat un citat, iar apoi a trecut la Telegraph unde a lucrat până în 1994, între altele fiind corespondent la Bruxelles, unde din nou a fost descoperit inventând știri și de unde a început practic cariera sa de eurosceptic.

Boris Johnson la BBC
Boris Johnson la BBC în 2004 la emisiunea Have I Got News For You
Sursa imaginii: 
BBC

Johnson a continuat ca editorialist la săptămânalul de orientare conservatoare The Spectator, al cărui editor a devenit în 2001, an în care a fost ales pentru prima oară deputat al Partidului Conservator, pe atunci în opoziție. 

În tot acest timp, el a prezentat programe la televiziune și a publicat mai multe cărți. 

Cariera politică lui Johnson a decolat în 2008 când a fost ales primar al Londrei, el fiind reales pentru un mandat de patru ani în 2012. 

Aici și-a dovedit popularitatea într-un oraș în care electoratul votează cu precădere în favoarea Partidului Laburist, dar Johnson a folosit populismul și simțul umorului - datorită căruia unii îl consideră clown - pentru a deveni atrăgător pentru alegători care nu votau de regulă pentru Partidul Conservator. 

Un politician controversat

În 2015 el a fost ales din nou deputat în circumscripția Uxbridge din vestul Londrei, anunțându-și astfel intențiile pe plan național. 

Boris Johnson (stânga) și Jeremy Hunt
Boris Johnson l-a învins pe Jeremy Hunt în cursa pentru funcția de lider al Partidului Conservator și prim ministru
Sursa imaginii: 
AFP

În referendumul din 2016 el a fost liderul campaniei în favoarea ieșirii din UE, iar după ce May l-a înlocuit pe David Cameron în funcția de prim ministru, Johnson a devenit ministru de externe, funcție din care și-a dat demisia în vara lui 2018 în semn de protest față de acordul negociat de premier cu liderii UE. 

În iunie - iulie 2018 el a candidat pentru funcția de lider al Partidului Conservator, fiind ales cu 2/3 din voturile membrilor de partid împotriva ministrului de externe Jeremy Hunt. 

Opiniile sale politice au stârnit controverse, el fiind acuzat printre altele de islamofobie și de jignirea locuitorilor unor orașe precum Liverpool și Portsmouth.

El va trebui să facă față nu doar ostilității aproape unanime a opoziției, ci și a unor deputați din propriul Partid Conservator care s-au declarat public dispuși să voteze în favoarea unei moțiuni de cenzură, dacă Johnson insistă asupra unui Brexit fără acord. 

În prezent, Johnson este în curs de divorț de a doua soție, Marina Wheeler, cu care are patru copii și este într-o relație cu Carrie Symonds, cuplul fiind implicat recent într-un presupus incident domestic la care a fost chemată poliția. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ