Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prim avertisment tranșant al Bruxelles-ului pentru noul premier britanic

boris.png

Boris Johnson este noul premier britanic
Boris Johnson este noul premier britanic
Image source: 
Facebook

Avertisment lansat de Parlamentul European pentru noul premier britanic Boris Johnson. "O ieşire a Marii Britanii din UE fără un acord ar avea efecte foarte grave", afirmă grupurile politice din PE, într-un comunicat oficial remis Londrei.

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European îl avertizează pe noul premier britanic Boris Johnson asupra efectelor economice foarte grave asupra Marii Britanii dacă se va retrage din Uniunea Europeană fără niciun acord.

Poziția legislativului european vine în contextul în care noul lider al Partidului Conservator britanic a declarat în mai multe rânduri că va retrage Marea Britanie din Uniunea Europeană cel târziu pe 31 octombrie cu sau fără un acord Brexit.

"Recentele declaraţii, în special cele din campania electorală pentru conducerea Partidului Conservator, au sporit considerabil riscul unei ieşiri dezordonate a Marii Britanii din UE", au avertizat liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European după o întâlnire cu negociatorul-şef al UE pe tema Brexit, Michel Barnier.

"O ieşire a Marii Britanii din UE fără niciun acord ar avea efecte foarte grave, chiar dacă daunele nu vor fi suportate în acelaşi mod de ambele părţi", au avertizat liderii grupurilor politice din PE.

Un eventual Brexit fără acord "nu ar fi compensat prin nicio formă de aranjament sau miniacord între UE şi Marea Britanie", au subliniat semnatarii scrisorii, reiterând că Uniunea Europeană nu va renegocia Acordul Brexit.

Acordul Brexit negociat de Guvernul May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este, însă, contestat de numeroşi politicieni britanici. De altfel, mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat în semn de protest faţă de acest acord.