
Politică
Dosarul Trump - Rusia: Ce a adus nou audierea procurorului Mueller în Congresul american?
mueller.jpg

Cei ce așteptau o limpezire au avut parte de încă o răscolire de patimi partizane, cei ce credeau în vindecare au trăit să vadă încă o agravare, o adâncire a prăpastiei în care America politică stă să cadă.
Septuagenarul Robert Mueller este erou răsdecorat al războiului din Vietnam, procuror cu vechi ștate de serviciu, fost director al Poliției Federale, om al onoarei și datoriei, dar și birocrat zelos, rob al regulamentelor, deci total nepotrivit momentului istoric în care liderul țării a aruncat în aer regulile și cutumele.
"E ceva neobișnuit ca un procuror să vorbească despre o anchetă penală. Dat fiind rolul meu de procuror, mărturia mea va fi necesarmente limitată. Mai întâi pentru că ar putea fi afectate dosare aflate pe rol, apoi pentru că Ministerul Justiției a impus restricții privind decizii și deliberări interne. Din aceste motive nu voi putea răspunde la întrebări care știu că sunt de interes public. De asemenea, nu intenționez să rezum, precizez sau reformulez concluziile raportului. Cum am declarat pe 29 mai, voi rămâne strict în perimetrul textului".
Și așa a făcut, cu o disciplină demnă de o cauza mai bună, procurorul numit pe 17 mai 2017 și care și-a încheiat lucrarea la 22 martie 2019 cu un raport de 448 de pagini făcut public, într-o versiune cenzurată, pe 18 aprilie. Eschivele și derobările gen "este în afara mandatului meu," sau "trebuie să mă uit mai atent la statut", ori "încerc să găsesc citatul, domnule deputat", asortate cu multiple "una dintre chestiunile pe care refuz să le discut, și fac trimitere la textul raportului", au lăsat teren liber celor două tabere în eternă încleștare, Democrații majoritari care încearcă obsesiv să acrediteze versiunea criminalității ocupantului Casei Albe în special privind obstrucționarea actului de justiție, și Republicanii disciplinați, sincronizați, organizați în formațiune de atac asupra credibilității anchetei și motivelor unora dintre anchetatori, care ar fi fost părtinitori când nu erau în solda taberei Clinton.
"Cel care știe că n-a conspirat cu Rusia pentru a afecta alegerile, cel care vede cum un enorm angrenaj investigativ plin de angajați care-l urăsc este pornit asupra sa, cel care se consideră nevinovat, nu acționează cu motivație coruptă, nu obstrucționează justiția, ci-și caută dreptate. Faptul că ați lungit-o doi ani este o nedreptate", i-a spus Procurorului Independent, într-o tentativă sui-generis de a justifica cele zece acte de obstrucție ce-i sunt imputate lui Trump, cel mai fanatic dintre fanii prezidențiali, texanul Louie Gohmert.
Nici la această tiradă partizană Robert Mueller n-a avut replică, s-a baricadat în monosilabe standard, ambiguități sau legalisme, cum a făcut-o și când alți Republicani au încercat, cum o fac de fiecare dată în astfel de ocazii, să discrediteze anchetă în fel și chip.
E o anchetă care a dat roade - cu 37 de inculpari și 7 condamnări până acum - și a pătruns adînc în anturajul electoral și executiv al lui Donald Trump, el însuși cruțat din cauza interdicției de a traduce în instanță un președinte în exercițiu, dar pasibil de inculpare la încheierea mandatului sau mandatelor.
Robert Mueller, ultra-grijuliu cu legea și norma, s-a mulțumit, cu prea puține excepții, să ritmeze ca un percuționist monologul acuzatorilor sau apologeților lui Trump, cum a făcut-o în acest duet cu liderul Comitetului Juridic, Democratul Jerrold Nadler.
"A refuzat președintele să fie interogat de dvs. și echipa dvs.? Da. Este adevărat că ați încercat mai bine de un an să aranjați acest interogatoriu? Da. I-ați informat pe avocații săi că e de interes vital pentru anchetă? Da. Le-ați spus clar că e în interesul președintelui și publicului ca un astfel de interogatoriu să aibă loc? Da. Analizînd raportul dvs. am credința că dacă n-ar fi președinte Trump ar fi fost acuzat de crime, precum oricare alt cetățean american. Munca dvs. este esențială pentru acest comitet, pentru toți americanii, pentru că nimeni nu-i mai presus de lege".
Mueller s-a disociat de orice fel de interpretare sau speculație de acest gen, afișând o neutralitate și o parcimonie informațională problematice într-o perioada în care tot ce-i defavorabil lui Trump pare zăvorât în fișierele Ministerului Justiției, iar anchetele federale în curs vizându-l pe președinte sunt sub autoritatea unui ministru care nici nu mai pretinde că e imparțial, apolitic.
Impasul e clar. Târziu în cele peste șase ore de mărturie Robert Mueller a părut să ofere, în stilu-i sibilinic, o cărăruie de ieșire din acest impas.
"Ne-am străduit să asigurăm integritatea raportului, înțelegând că va fi un mesaj pentru posteritate. Este și o chemare către decidenți să-și exercite cu celeritate responsabilitățile, pentru ca această problemă veche de atîția ani să nu mai dăinuie".
Democrații și Republicanii pot interpreta cum vor acest pasaj. Pentru Democrați sună ca o chemare la demiterea președintelui, mișcare care în acest context parlamentar este sortită eșecului. Cărarea arătată de Mueller este impracticabilă. Nu duce nicăieri.
"Mi s-a părut o apărare foarte șubredă a raportului. Nu era nevoie să se dedea la atacuri personale, să fie părtinitor, să iasă din rolul corect al procurorului. Trebuia doar să reliefeze probele, să explice clar și succinct legea, să exhibe măcar un licăr de pasiune în sublinierea conduitei alarmante a președintelui, care s-a plasat înafara a ceea ce Constituția recunoaște drept comportament corect. Mi-e teamă deci că aceste audieri vor dăuna eforturilor de a-l pedepsi pe Trump, de a pedepsi în ultimă instanță Rusia", a punctat fostul înalt demnitar al Pentagonului și Agenției de Informații Externe (CIA), Jeremy Bash.