Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Boris Johnson promite garantarea depturilor cetățenilor UE în UK

boris-johnson-commons.jpg

Boris Johnson în Camera Comunelor
Boris Johnson a ținut să-i asigure în Camera Comunelor pe cetățenii UE din UK
Sursa imaginii: 
Sky News

Noul prim ministru britanic, Boris Johnson, a repetat promisiunea de a garanta drepturile cetățenilor din Uniunea Europeană după ieșirea Marii Brtanii din UE. Purtătorul său de cuvânt a spus însă nu există planuri de a legifera această garanție. 

"Repet fără echivoc garanția noastră pentru cei 3.2 milioane de cetățeni ai UE care trăiesc acum și lucrează aici. Le mulțumesc pentru contribuția lor la societatea noastră și pentru răbdarea lor și îi pot asigura că, sub acest guvern, vor avea certitudinea absolută a dreptului de a trăi și de a rămâne aici", a declarat premierul Johnson în prima sa intervenție în această calitate în Camera Comunelor. 

La numai câteva ore însă purtătorul oficial de cuvânt al premierului a precizat însă că nu este preconizată adoptarea unei legi care să garanteze aceste drepturi.

 "L-ați auzit vorbind despre schema de stabilire. Vrem ca oamenii să fie înregistrați și ne luăm un angajament fără echivoc pentru a ne asigura că drepturile lor sunt protejate. Nu cred că este ceva specific ", a spus el.

"Prin sistemul de stabilire, drepturile cetățenilor UE sunt deja protejate. El dă un angajament fără echivoc. Este important să trimiteți mesajul că cei 3,1 milioane de oameni știu cât de apreciați sunt de către premier."

Întrebat dacă va fi adoptată o nouă legislație, el a spus: "Se află deja în lege ... acest lucru are deja un temei juridic ... Avem o schemă de stabilire în vigoare, care funcționează bine".

Schema de stabilire funcționează din martie 2019 și prin ea orice cetățean UE poate primi statutul de rezident permanent, dacă este de mai mult de cinci ani în Regatul Unit, sau statut pre-stabilit, dacă are mai puțin de cinci ani. 

Potrivit premierului Johnson, circa un milion de persoane au apelat deja la această schemă, obținând permis de ședere după Brexit. 

Premierul Johnson a promis că Marea Britanie va ieși din UE până la 31 octombrie 2019, cu sau fără acrod negociat cu liderii UE.