Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moraru (IPP): Semnalul dat de ministrul Nicolae Moga este acesta: dacă încalci legea, te batem, frate!

Adrian Moraru IPP ministru Interne batem.jpg

Proteste în Piaţa Victoriei, 10 august 2018 (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)
Proteste în Piaţa Victoriei, 10 august 2018 (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)

Critici dure la adresa premierului Viorica Dăncilă și a noului Ministru de Interne, după declarațiile acestora legate de violențele din 10 august din Piața Victoriei. Afirmațiile celor doi denotă ”precaritate intelectuală”, spune la RFI directorul Institutului pentru Politici Publice (IPP), Adrian Moraru.

Ministrul de Interne, Nicolae Moga, a solicitat joi, la aproape un an de la violențele din 10 august, ca nici un cetățean să nu mai fie bătut de jandarmi, ”atâta timp cât respectă legea”.

Anterior, Viorica Dăncilă declarase la Digi 24 că violențele de anul trecut din fața Guvernului au semănat cu o lovitură de stat.

Directorul IPP, Adrian Moraru, critică aceste declarații: ”În general, n-ar trebui să dăm doi bani pe nimic din ce crede doamna Dăncilă, pentru că experiența de viață și în general, cultura generală a doamnei Dăncilă este una limitată. Și eu am fost în Piață și nimeni nu a vrut să ocupe clădirea Guvernului și cu atât mai puțin să dea o lovitură de stat”.

Adrian Moraru taxează dur și declarația noului ministru de Interne: ”Îmi pare rău că trebuie să fac astfel de etichetări, dar constat din nou o precaritate intelectuală și la noul ministru de Interne. Cum adică să nu bați cetățenii, atâta timp cât ei sau per a contrario: dacă cetățenii nu respectă legea, trebuie bătuți! Nu, cetățenii care nu respectă legea trebuie reținuți și predați organelor de cercetare penală, nu gazați și omorâți pe burtă, cum s-a întâmplat și zilele trecute. Deci semnalul ăsta este: dacă ești civilizat, nu te batem, dacă încalci legea, indiferent că este vorba de o contravenție sau de o faptă penală, te batem, frate!”.

 
Adrian Moraru, despre declarațiile Vioricăi Dăncilă și ale lui Nicolae Moga, privind violențele din 10 august 2018