Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dosarul Caracal : Anchetatorii DIICOT cercetează ”haosul”

Legiștii au confirmat suspiciunea anchetatorilor, după primele rezultate ADN: oasele găsite în curtea lui Gheorghe Dincă sunt de om, scrie Digi 24. Hainele, bijuteriile și firele de păr descoperite în mașina și casa suspectului sunt ale Alexandrei, adolescenta dispărută miercuri. E a treia zi de percheziții în casa suspectului. Anchetatorii caută în continuare probe în prezența suspectului.

Reprezentanta DIICOT Craiova, care a preluat ancheta, spune că anchetatorii cercetează ”haosul”. Georgiana Hosu vorbește despre ”camioane de haine vechi” care pot constitui probe, de zeci de ”gropi care nu se știe la ce au folosit”, de obiecte ciudate precum o bârnă mare de lemn. Procurorul cere presei discreție și tact pentru că toate detaliile legate de victime pot afecta familiile acestora, după ce presa a relatat despre descoperirea unui corp carbonizat sau a unor dinți de om. Georgiana Hosu a promis că toate probele relevante în dosar vor fi făcute publice la momentul potrivit, când s-ar putea schimba și încadrarea juridică a faptelor de care este acuzat Gheorghe Dincă, acuzat și arestat preventiv doar pentru trafic de minori și viol.

Între timp, grupul de lucru interinstituțional creat sâmbătă de premierul Viorica Dăncilă s-a întrunit duminică. Acesta ar trebui să rezolve toate deficiențele grave care au dus la situații precum cea de la Caracal unde un copil a sunat de trei ori cerând disperat ajutorul la 112 dar nu a fost localizat rapid. Secretarul de stat Raed Arafat, șeful SMURD, spune că există deja o serie de măsuri care ar putea fi luate. Între ele se numără promovarea intensă a aplicației STS 112 care permite localizarea apelurilor, implementarea sistemului AML, advanced mobile localisation, modernizarea serviciului de urgență 112. De asemenea, se are în vedere un program de specializare pentru operatori.

Președintele Comisei de apărare, siguranță și ordine publică a Camerei Deputaților, Dorel Căprar, a anunțat că i-a convocat la audieri, pentru mâine, pe ministrul de Interne, Nicolae Moga, și pe directorul STS, Ionel Vasilca, pentru a da explicații legate de crima de la Caracal. ”Având în vedere evenimentele recente de la Caracal, precum și numeroasele semnalări din mass-media referitoare la modul deficitar de execitare a atribuțiilor de serviciu de către personalul Ministerului Afacerilor Interne și al Serviciului de Telecomunicații Speciale, pentru analizarea situației și în exercitarea controlului parlamentar, este convocată ședință a Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților”, a anunțat Căprar, într-o postare pe Facebook. Pe lângă cei doi, au fost chemați la comisie fostul șef al Poliției Române, Ioan Buda, succesorul său în funcție, Florian Dragnea, precum și directorul Direcției Generale de Protecție Internă, Mihai-Cristian Mărculescu.