Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raed Arafat anunță modificări legislative pentru sistemul apelurilor de urgență 112

Șeful Departamentului de Urgență Raed Arafat a declarat, astăzi, la RFI, urmare a cazului de la Caracal, că este nevoie de modificări legislative, atât legat de localizarea imediată prin apelul la 112, cât și legat de modernizarea sistemului. Raed Arafat speră ca aceste propuneri să intre spre modificare  cât mai repede posibil, eventual la începutul lunii septembrie când se întoarce Parlamentul din vacanță”.

“S-a ridicat problema consimțământului localizării persoanei care apelează la 112.  Modificarea poate fi că în mometul în care ai sunat la 112 ai dat deja consimțământul că vei fi localizat. Și acesta e un aspect legislativ care urmează să fie introdus în lege. Apelul 112 înseamnă și Apel voce și apel dat și gratuitatea. Trebuie pus la dispoziție acest număr scurt ca să se transmită prin el poziția care să vină printru-n sms și atunci trebuie modificată și legislația în acest sens", a explicat șeful Departamentului de Urgență Raed Arafat, coordonatorul  Comitetului interministerial privind sistemul apelurilor de urgență 112. Comitetul are ca obiectiv analiza modului de preluare și localizare a apelurilor de urgență 112 , precum și identificarea soluțiilor pe termen scurt, mediu și lung în vederea îmbunătățirii preluării apelurilor de urgență 112, a localizării apelantului și a dispecerizării.

Propunere: Operatorii 112, pregătiți pentru situații deosebite precum o răpire

Acesta a adus în discuție și subiectul cartelelor neidentificate. "Cartele trebuie să fie identificate, conectate la o persoană. Acesta este un lucru pe care îl discutăm, la acest moment în cadrul grupului, și vom vedea  abordarea pe care o vom propune în raportul către premier".De asemenea, una dintre măsurile propuse de cei care fac parte din Comitetul interministerial privind sistemul apelurilor de urgență 112, este este pregătirea personalului pentru situații deosebite, precum o răpire, astfel încât operatorii să știe cum se comporte. A treia problemă, pe termen mediu, a fost cea legată de modernizarea sistemului, Raed Arafat spunând că în ultimul an au fost blocaje cauzate de contestații. “Avem unul doi ani de zile ca termen, care presupune modernizarea softului, a calculatoarelor cu soft învechit. Asta nu înseamnă că trebuie să așteptăm doi ani. În cazul în catre adoptăm măsurile pe termen scurt, pe care le-am zis inițial vom putea deja să folosim sistmeul AML, cu limitările care există, dar asta înseamnă că îl putem introduce sperăm în cursul acestui an", a mai spus Raed Arafat.  Șeful Departamentului de Urgență a spus că în momentul în care comisia constituită va finaliza raportul, în cel mult 15 zile, el va fi făcut public.

 

 

 
Șeful Departamentului de Urgență Raed Arafat, în dialog cu Mirela Dădăcuș