Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CCR: Modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală este neconstituțională

ccr_modificare_cod_penal_neconstitutionala.jpg

Modificarea Codurilor Penale încalcă legea fundamentală (Sursa foto: pixabay)
Modificarea Codurilor Penale încalcă legea fundamentală (Sursa foto: pixabay)

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis luni sesizările depuse de PNL, USR și președintele Klaus Iohannis privind modificările aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

ACTUALIZARE: Președintele Klaus Iohannis cere coaliției PSD-ALDE, într-un comunicat, să abandoneze reforma în domeniul penal: ”Modificările aduse Codurilor penale de către PSD-ALDE sunt nocive și contrare Constituției. Decizia pronunțată astăzi de către Curtea Constituțională, prin care s-a constatat neconstituționalitatea legilor de modificare și completare a Codului penal și a Codului de procedură penală, sancționează, pentru a doua oară, demersul legislativ al coaliției PSD-ALDE. Această soluție arată, o dată în plus, că modificările aduse legislației penale de către coaliția de guvernare sunt nocive și contrare Legii fundamentale. (....) În acest context, în care cele două legi au fost invalidate succesiv de către Curtea Constituțională, solicit coaliției PSD-ALDE să abandoneze pretinsa reformă în domeniul penal. Cer, de asemenea, Parlamentului să respingă în totalitate modificările aduse legislației penale și să revină asupra schimbărilor toxice operate deja în legile justiției, care s-au dovedit adevărate atentate la adresa siguranței cetățeanului. Adaptarea legislației la standardele statului de drept, inclusiv la jurisprudența Curții Constituționale, trebuie să se realizeze cu bună credință, transparent și în urma evaluării aprofundate a impactului intervențiilor legislative preconizate”.

 

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, motivul invocat de judecătorii CCR este că Parlamentul nu și-a exercitat obligația de a efectua toate corelările textelor din Codurile Penale cu deciziile anterioare ale Curții.

Printre modificările cele mai criticate aduse Codurilor Penale se află reducerea termenelor de prescripție a faptelor, abrogarea infracțiunii de neglijență în serviciu și limitarea la un an a perioadei pentru denunț.​