
Politică
Cazul Alexandra în CSAT – consensul e departe
csat.jpg

Ședința vine pe fondul criticilor puternice din societate cu privire la funcționarea instituțiilor statului, în contextul în care intervenția în casa suspectului a avut loc de-abia la 19 ore după ce victima a reușit să sune la numărul de urgență 112.
Discutarea cazului de la Caracal în CSAT vine și pe fondul unor puternice schimburi de replici între premierul Dăncilă și președintele Klaus Iohannis, încă din momentul în care subiectul a luat amploare.
O dezbatere în cadrul CSAT a fost invocată încă de vineri de Administrația prezidențială, într-un comunicat în care a transmis că președintele cere o anchetă amănunțită.
Duminică, premierul Viorica Dăncilă i-a cerut președintelui, printr-o postare pe Facebook, să convoace ședința CSAT încă de luni, și nu marți, întrucât există déjà numeroase elemente de luat în discuție.
De asemenea, Viorica Dăncilă i-a cerut imperativ șefului statului să-și asume o analiză ”la sânge” a STS, șefa Guvernului afirmând că se impune demiterea directorului Serviciului, Ionel Vasilca.
Acesta și-a anunțat luni demisia, iar șefa guvernului a reacționat spunând că președintele este cel care ar fi trebuit să-l demită pe șeful STS.
Duminică seara, într-o intervenție televizată, președintele Klaus Iohannis i-a transmis Guvernului României că ar trebui să se gândească dacă nu cumva este autorul moral al acestei tragedii.
Președintele a spus că, în CSAT, că cere prim-ministrului, ministrului Justiției și ministrului de Interne să identifice soluții, de modificare a legilor și a procedurilor de lucru în astfel de situații.
Șeful statului a acuzat că, în urma repetatelor intervenții asupra legislației penale și procesuale inițiate de PSD, s-a ajuns în situația în care cooperarea dintre polițiști și procurori se face deficitar, iar cel care suferă este cetățeanul .
De asemenea, Klaus Iohannis a spus că va cere Ministrului Justiției să analizeze în ce măsură se impune modificarea competenței DIICOT, astfel încât să poate ancheta nu doar infracțiunile comise de un grup organizat, ci și fapte precum cele de la Caracal, care - a subliniat președintele - prezintă o gravitate la fel de mare.
În aceeași intervenție televizată, președintele a atras atenția că, dacă guvernul nu va trece imediat la modificările legislative cerute și nu va reveni asupra modificărilor operate la legile justiției, atunci va forma, după alegeri, o majoritate care să poată face acest lucru.
În replică, șefa guvernului l-a acuzat pe șeful statului că nu a înţeles gravitatea situaţiei și nici faptul că miza este mai mare decât persoana şi mandatul său pe care ”şi-l doreşte cu atâta ardoare”.
Viorica Dăncilă a promis că va lua toate măsurile care se impun și a estimat că nu se poate baza pe sprijinul președintelui.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este autoritatea administrativă autonomă investită, potrivit Constituţiei, cu organizarea şi coordonarea activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională.
Președintele României îndeplinește și funcția de președinte al CSAT, în timp ce prim-ministrul este vicepreședinte.
Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sunt: ministrul Apărării Naţionale, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Justiţiei, ministrul Economiei, ministrul Finanţelor Publice, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major al Apărării şi consilierul prezidențial pentru securitate naţională.
În cadrul Consiliului, deciziile se iau prin consens.