Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chișinău: Secretarul general al Președinției, ales șeful CNA. Sandu: ”Nu-mi place că a ieșit așa”

flocea.jpg

Image source: 
Captura/privesc.eu

La Chișinău, secretarul general al Președinției, Ruslan Flocea a fost ales șeful Centrului Național Anticorupție. Flocea a acumulat cel mai mare număr de puncte în cadrul concursului pentru funcția de director al CNA, organizat luni de Comisia juridică, numiri și imunități. Parlamentul urmează să voteze candidatura sa.

Ruslan Flocea a obținut 312 puncte, urmat pe locul 2 de Cristina Țarnă cu 173 puncte, fosta șefă adjunctă a CNA.

”Procesul-verbal al Comisiei juridice, numiri și imunități care reflectă derularea concursului în cauză, inclusiv, media punctajului total acordat fiecărui candidat va fi transmis Parlamentului Republicii Moldova care urmează să ia decizia finală”, anunță Comisia parlamentară. 

Ruslan Flocea este secretar general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova începând cu 26 decembrie 2016. Până să ajungă la Președinție, începând cu luna mai 2014, Ruslan Flocea a fost șef al Direcției Generale Teritoriale Centru a CNA. Anterior, el a făcut parte din echipa guvernamentală a Zinaidei Greceanîi, deținând funcția de consilier al prim-ministrei, în perioada 2008-2009. 

Potrivit portalului Anticorupție.md, în declarația de avere pentru anul 2018, Flocea raportează un venit total din salariu său și al soției de 325 mii lei. Familia are în proprietate o casă de locuit de 160 de metri pătrați, procurată în 2014 cu 937,5 mii de lei, un apartament de 29 metri pătrați, procurat în 2018 cu 199 mii de lei, un teren agricol de 1,6 hectare și două terenuri în intravilan. Începând cu anul 2018, Flocea conduce un automobil Volvo, fabricat în 2018, care i-ar fi fost oferit în folosință gratuită.

În anul 2017, potrivit declarației pe venit depusă la ANI, familia Flocea a avut un venit de 352 mii lei. Ca să-și cumpere automobilul Volvo, fabricat  în 2016, Ruslan Flocea ar trebuie să dea bugetul familiei pe aproape doua ani, întrucât, un astfel de automobil costă, la preț real, pe piață circa 27-30 mii de euro, echivalentul a 600 mii de lei.  

Premierul Maia Sandu a venit cu o reacție după desemnarea lui Ruslan Flocea la șefia CNA. ”Nici mie nu-mi place că a ieșit așa. Nu pot să spun, dacă Parlamentul va aproba candidatura acestuia, dar ar fi mai bine, dacă nu consilierii premierului sau ai președintelui ar fi cei care ar participa și ar câștiga acest concurs. Nu am ceva împotriva domnului Flocea, cu care am lucrat împreună când eram ministra Educației, dar asta e altceva. Nu pot să spun dacă e corect sau nu, dar ar fi mai bine să nu participe consilieri”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Главное” de la postul TVC2. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre noul șef ales al CNA