Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Plahotniuc și-a depus mandatul de deputat: ”Eu nu am nevoie de imunitatea unui stat, controlat de Moscova”

plaha_vot.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Vlad Plahotniuc

Fostul lider al Partidului Democrat din R.Moldova, Vlad Plahotniuc renunță la mandatul de deputat. Plahotniuc susține că prin renunțarea la imunitate, odată cu demisia din funcția de deputat, dorește să oprească ”abuzurile și presiunile politice asupra instituțiilor de drept. Eu nu am nevoie de imunitatea unui stat controlat astăzi de Moscova, de cei care de doi ani de zile au făcut zeci de acțiuni ilegale împotriva mea și a familiei mele”, declară Plahtoniuc. 

Plahotniuc vorbește despre politizarea instituțiilor, ”iar cel mai grav e că Moscova a preluat instituțiile strategice ale statului; Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul Apărării, Parlamentul iar foarte curând și Procuratura Generală, CNA, poate și alte instituții”.

”În condițiile preluării totale în captivitate a Republicii Moldova de către Federația Rusă, în condițiile în care ultimele trocuri politice care s-au făcut, indică preluarea de către ruși, prin partidul lor, a instituțiilor de drept și, în consecință, mă aștept la o degradare totală și pe termen lung a activității justiției, la abuzuri, la o justiție politizată și supusă intereselor personale ale unor grupări, care lucrează împotriva intereselor Republicii Moldova. În această situație, eu nu doresc să mai activez, în nici un fel, în vreo instituție a statului și astăzi am depus mandatul de deputat în Parlament”, a scris Plahotniuc pe pagina sa de Facebook.

”În actuala situație, în care mandatul de deputat nu mai valorează mare lucru, nu-mi pot îndeplini nici obligațiile față de electoratul din Nisporeni, cei care au făcut mandatul meu cel mai reprezentativ în actualul Parlament după numărul de voturi. Nu ar fi corect față de ei să țin ocupat acest loc câtă vreme nu pot să-mi îndeplinesc mandatul primit de la ei, din motive care nu depind de mine. Însă îi voi ajuta altfel, poate chiar mai eficient, pentru că față de ei am o datorie pe viață pentru încrederea masivă pe care mi-au acordat-o”, susține Plahotniuc. 

Anunțul lui Plahotniuc vine după ce Comisia juridică numiri și imunități l-a desemnat pe secretarul general al Președinției pentru funcția de șef al Centrului Național Anticorupție. În aceste zile urmează a fi numit și un procuror general interimar al R.Moldova, dar și noi judecători la Curtea Constituțională. 

Portalul Anticoruptie.md scrie că, la 26 iunie, Ministerul rus de Interne a anunțat că anchetatorii ruși au deschis pe numele lui Vladimir Plahotniuc și al lui Constantin Țuțu un dosar penal pentru trafic de droguri. Aceștia doi ar face parte dintr-o grupare internațională specializată în trafic de droguri în cantități foarte mari. Secția investigații a Ministerului Afacerilor Interne din Rusia a cerut la 29 iunie instanței de judecată din Tver, regiunea Moscova, să emită un mandat de arest pe numele fostului lider PDM, acuzat de organizarea unui grup criminal și implicarea în activitățile infracționale ale acestuia.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre mesajul fostului lider al PDM și renunțarea la mandatul de deputat