Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Echipa viitoarei Comisii Europene prinde formă

Ursula von der Leyen

Lista viitorilor comisari europeni pentru perioada 2019-2024 se conturează, dar paritatea femeie-bărbat nu este încă asigurată. In baza acestei liste obținute de RFI, reprezentantul român ar putea fi ambasadorul Luminița Odobescu, ea ar putea avea portofoliu energie. Regatul Unit nu mai are un reprezentant. 

Câteva nume din actuala echipă a Comisiei Europene se vor regăsi și în echipa Ursulei von der Leyen. Vera Jourova, Johannes Hahn, Phil Hogan, Frans Timmermans, Margrethe Vestager rămân deci pe locurile lor cunoscute, Vestager devenind prim vice președintă, ca și Timmermans. 

In rest, mozaicul viitoarei echipe este colorat și chiar pe alocuri surprinzător. Polonia renunță la o reprezentare robustă și l-a desemnat pe Kzysztof Szczerski de la dreapta conservatoare PiS. Polonia nu va căpăta portofoliul energiei, cum se credea, ci pe cel al economiei sau transporturilor. 

Energia se pare ca-i va reveni României, a cărei nominalizare încă neoficială este acum ambasadorul pe lângă UE, Luminița Odobescu.

Un apropiat al presei europene acreditată la Bruxelles, fostul șef al serviciului de presă al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, este nominalizarea Greciei, el reprezintă partidul Noua Democrație. Schinas va fi și el vice președinte și va avea probabil portofoliul migrației. 

Câteva țări ca Franța, Lituania, Italia și Ungaria ezită între mai multe nume pe care le-au trimis la Bruxelles. 

In Franța, Bruno Le Maire, Pascal Canfin, Florence Parly sunt potențiale propuneri, portofoliul vizat ar fi cel al ecologiei. 

Italia îi propune pe Enzo Moavero sau pe Domenico Siniscalco și ar viza portofoliul agriculturii.

Per total, în această echipă de 27 de comisari europeni, jumătate ar trebui să fie femei, dar cota nu a fost încă atinsă. Din nominalizările confirmate sau posibile, se vede că lipsesc șapte femei. 

Regatul Unit a anunțat ca nu-și va trimite un reprezentant la Bruxelles întrucât intenționează ferm sa părăsească UE la 31 octombrie, or această echipă intra în funcție la 1 noiembrie 2019. 

Audierile comisarilor europeni în devenire vor avea loc la Bruxelles, în Parlamentul European cel mai probabil în luna octombrie.