Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis, concluzii după ședința CSAT: Soluția este de a depolitiza tot aparatul de stat

presedinte_klaus_iohannis_consultari_partide.jpg

Klaus Iohannis explică de ce refuză dezbaterea cu Viorica Dăncilă
Klaus Iohannis explică de ce refuză dezbaterea cu Viorica Dăncilă

“Dreptul la viață este cel mai important drept al omului. Cetățeanul trebuie să-și recâștige încrederea în stat și în insituții, să se simtă apărat în țara asta.  Este obligatoriu eliminarea din sistem a celor care nu își fac treaba”, a declarat președintele Klaus Iohannis la începutul discursului său, ținut după ședința CSAT. Președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă și membri ai Executivului s-au reunit, marți, la Cotroceni, în ședința CSAT, pentru a analiza raportul MAI și date cu privire la crimele din Caracal.

Cele mai importante declarații: 

 

Modificările la Legile Justiției, valul de pensionări din sistem, au generat grave amenințări la adresa siguranței naționale;

Am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut țara de incomopetenți, au dat afară prea mulți profesioniști, au pus în schimb slugi și oameni incapabili
Corupția și incompetența distrug statul
E obligatoriu ca procesul de reparare a legilor și a instituțiilor distruse de PSD ALDE să pornească de aici
Un prim pas obligatoriu e eliminarea definivită din sistem a celor care nu își fac datoria
Am cerut instituțiilor responsabile să prezinte în CSAT o anchetă completă privind cazul de la Caracal.  Datele prezentate în rapoarte reflectă o serie de deficiențe grave, dintre care amintesc:
întârzieri nejustificate în declanșarea investigațiilor; deși dispariția a fost raportată în data de 24.07.2019, ora 20:30, acestea au debutat în dimineața zilei de 25.07.2019, ora 08:30;
nerespectarea procedurilor interne privind raportarea și monitorizarea evenimentelor și a aspectelor de interes operativ, nerespectarea Metodologiei de lucru privind declanșarea și funcționarea mecanismului național ”Alertă Răpire Copil”, precum și a protocolului de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție privind declanșarea și funcționarea mecanismului național ”Alertă Răpire Copil”
atitudinea refractară a lucrătorilor din cadrul Poliţiei române față de victimă, aceştia neimplicându-se în obținerea de date care să conducă la identificarea locului unde se afla aceasta;
problemele de sistem şi cooperarea interinstituţională, începând cu relaţionarea operatorilor din Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă cu apelanţii acestui sistem, pe fondul pregătirii deficitare a acestora şi al unei proceduri care nu prioritizează apelurile în funcţie de gravitatea lor;
lipsa dotărilor, atât cu mijloace de deplasare, comunicaţii, cât şi cu privire la tehnica în domeniul IT;
dimensionarea deficitară a structurilor operative şi încadrarea necorespunzătoare cu specialişti, precum şi lipsa pregătirii continue a acestora.
Una dintre cauzele principale de deprofesionalizare a constituit-o numirile în fucnții pe criterii politice
Din analiza foarte serioasă s-a constatat că instituțiile nu au reușit în urma unui lung șir de erori, să asigure un drept fundamental: dreptul la viață
În aceste zile m-am consultat cu specialiști din justiție și siguranță publică pentru soluții concrete
Nu am atribuții executive, dar voi transmite tuturor instituțiilor soluțiile pe cre le propun
Am solicitat Guvernului României ca, până la finalul lunii august, să elaboreze o serie de măsuri, norme și proceduri de reacție rapidă și corelare a tuturor instituțiilor implicate, inclusiv parchete, astfel încât în situații precum cea de la Caracal să nu mai existe întârzieri criminale în acțiunea organelor statului.
De asemenea, am solicitat Guvernului să analizeze în regim de urgență legislația actuală în cazul infracțiunilor grave și foarte grave, contra persoanei, în special în situațiile în care sunt afectate viața, libertatea și integritatea corporală, identificarea modalităților de optimizare a localizării, prin implementarea transmiterii prin SMS a coordonatelor geografice ale terminalului și analiza situației Sistemului de urgență actual 112.
Am solicitat în cadrul ședinței de astăzi identificarea unor proceduri stricte cu privire la modul în care cei care răspund la 112 trebuie să ofere sprijin celor aflați în nevoie.
Totodată, CSAT a emis astăzi hotărârea pentru eliberarea din funcția de director al Serviciului de Telecomunicații Speciale a domnului Vasilca.
Am cerut STS un control atent și serios cu privire la procedurile sale, pentru a identifica soluțiile pentru o mai bună funcționare de acum înainte. Este nevoie de profesionalism, competență și seriozitate, pentru că discutăm de răspunderi enorme.
Statul român trebuie resetat, cu profesioniștii pe care îi are și pe care îi poate atrage, și cu o conducere politică ce înțelege care îi este rolul – acela de a întări statul, și nu de a-l slăbi, de a îmbunătăți serviciile publice și de a proteja cetățenii și a le garanta o viață mai sigură și mai prosperă în țara lor.
Pe termen mediu, soluția este de a depolitiza tot aparatul de stat, în zonele în care este nevoie de profesioniști.
Aceasta nu este o prioritate doar pentru un partid, ci pentru toate. Le cer și celor care sunt acum la putere, dar și celor din opoziție, să își schimbe abordarea față de funcția publică.
Pentru că, altfel, se va continua la nesfârșit cu mecanismul pleacă ai noștri – vin ai noștri, și oamenii competenți sunt ținuți pe margine sau alungați din țară.
Tot azi am aprobat ca proiectul autostrăzii Ploiești – Brașov să fie declarat obiectiv strategic
Am atenționat-o pe doamna premier că e în vigoare o lege pe care guvernul continuă să o încalce privind obligativitatea de a construi Autostrada Moldovei
E o nouă dovadă de incapacitate a guvernului