Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiect: 250 de lei fiecărui elev pentru manuale, rechizite și echipament sportiv

Fiecare elev din România ar putea primi, din această toamnă, vouchere sociale în valoare totală de 250 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică pe siteul Ministerului Sănătății. Există însă o condiție: elevii să nu aibă absențe.  

 

Beneficiarii acestui program sunt elevii din învățământul general obligatoriu, primar, gimnazial, liceal și profesional de stat, potrivit proiectului de act normativ. Programul constă în acordarea de tichete educaționale de tip tichet social în valoare de 250 lei (5 tichete, fiecare în valoare de 50 de lei ), fiecărui beneficiar pentru achiziționarea de echipament sportiv, carte şcolară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicționare) şi rechizite, în anul școlar 2019-2020. Tichetele educaționale de tip tichet social sunt acordate beneficiarilor prin unitățile de învățământ de stat pe care le frecventează aceștia, iar responsabilitatea achiziționării produselor necesare elevului revine părintelui/tutorelui legal. Banii vor fi primiți doar dacă părinții depun o cerere/ declarație pe propria răspundere la școală până pe 15 octombrie.. Tichetele vor fi emise în octombrie-noiembrie 2019 și expiră pe 12 iunie 2020, conform sursei citate.

Programul anunțat de minister se numește „Programul de susținere a educației «Merg la școală», pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal și profesional de stat”. În sistemul de învățământ erau înscriși în anul școlar 2018-2019, potrivit INS, 2.373.894 de elevi în ciclurile primar, gimnazial, liceal și profesional. Dintre ei, 770.497 proveneau din mediul rural. Dacă ar primi toți elevii aceste tichete, așa cum prevede proiectul de act normativ, bugetul programului s-ar ridica la 593.473.500 lei. România mai are în derulare un program de rechizite școalare despre care Curtea de Conturi a relatat că nu au fost făcute studii de impact privind eficiența sa și că în multe școli au fost cumpărate prea multe rechizite, acestea rămânănd în stocuri, nefolosite. 

“Banii sunt bineveniți, dar trebuie să meargă la familiile care, într-adevăr, au nevoie de ei și nu la toată lumea”, spune la RFI, Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți din România. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: