Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Johnson avertizat: "Brexit fără acord poate destrăma Regatul Unit"

johnson_sturgeon.png

Boris Johnson și Nicola Sturgeon
Boris Johnson a fost criticat de șefa executivului scoțian, Nicola Sturgeon, pentru atitudinea sa față de Brexit
Sursa imaginii: 
PA

Noul prim ministru britanic, Boris Johnson, a fost avertizat în timpul primul său turneu prin provincii că ieșirea din Uniunea Europeană fără acord va periclita integritatea Regatului Unit. Tendințele separatiste au fost încurajate de insistența premierului asupra unui Brexit în orice condiții pe 31 octombrie 2019. 

Premierul Johnson și-a început turneul în cea mai mare dintre provincii (cu excepția Angliei, populație 55 milioane), în Scoția (populație 5,4 milioane) unde s-a întâlnit cu șefa executivului scoțian, Nicola Sturgeon, lider al Partidului Naționalist Scoțian, care susține independența de Regatul Unit. 

Sturgeon l-a criticat pe premierul Johnson, spunând că atitudinea sa intrasigentă față de UE a pus Marea Britanie pe o traiectorie a unui Brexit fără acord. 

Scoția a votat în proporție de 62% - 38% în favoarea rămânerii în UE în referendumul din 23 iunie 2016, față de 52% - 48% în favoarea Brexit pe ansamblul Regatului Unit.

Alegerea lui Johnson ca prim ministru ar putea impulsiona sprijinul pentru independență în Scoția, care nu a depășit niciodată în ultimii trei ani pragul de 50% în sondajele de opinie. 

Sturgeon are deja un proiect de convocare a unui al doilea referendum pentru independență, după cel din 2014 în care separatiștii au fost învinși cu 55% - 45%, dar pentru aceasta este nevoie de acordul guvernului de la Londra, iar Johnson este un unionist declarat, deși unii comentatori se îndoiesc de atașamentul său pentru rămânerea Scoției în Regatul Unit. 

Frontiera irlandeză

Irlanda de Nord este cea mai mică provincie a Regatului Unit (1,8 milioane), dar prezintă cea mai mare problemă pentru Brexit. 

Arlene Foster (stânga), Boris Johnson, Mary Lou McDonald
Boris Johnson nu a reușit să deblocheze situația politică dintre Arlene Foster (stânga) și Mary Lou McDonald, care durează de doi ani

Premierul Johnson dorește eliminarea așa numitului "Irish backstop" din acordul negociat cu liderii UE, o prevedere care ar păstra Marea Britanie în uniunea vamală după Brexit pe o perioada nedeterminată până la negociera unei noii relații comerciale, pentru a împiedica revenirea la o frontieră "dură" între Republica Irlanda și Irlanda de Nord, ceea ce liderii UE, inclusiv premierul Republicii Irlanda, Leo Varadkar, resping categoric. 

El este susținut de lidera Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP), Arlene Foster, care l-a acuzat pe Varadkar de intransigență și beligeranță. 

Cei 10 deputați DUP asigură în parlamentul de la Londra sprijinul necesar pentru o majoritate fragilă Partidului Conservator condus de premierul Johnson.

De aceea, Mary Lou McDonald, lidera partidului separatist Sinn Fein, care dorește unirea provinciei cu Republica Irlanda, a spus că premierul Johnson nu poate fi imparțial.

El a încercat fără succes medierea între cele două politiciene în vederea reluării executivului regional, care s-a prăbușit la începutul lui 2017, Sinn Fein refuzând să mai participe alături de Foster la guvernarea provinciei. 

McDonald a spus că în cazul unui Brexit fără acord ar trebui convocat imediat un așa numit referendum de frontieră în care electoratul provinciei să se pronunțe asupra reunificării cu Republica Irlanda, Irlanda de Nord votând 55% - 45% în favoarea rămânerii în UE în 2016. 

Alegere parțială crucială

În Țara Galilor (populație 3,4 milioane) tendințele separatiste sunt mult mai reduse față de Scoția și Irlanda de Nord, dar și aici premierul Johnson are probleme. 

Chris Davies și Jane Dodds
Chris Davies și Jane Dodds se înfruntă într-un scrutin parțial crucial

Joi are loc un scrutin parțial în circumscripția Brecon și Radnorshire a parlamentului de la Londra, unde fostul deputat Conservator Chris Davies, destituit prin petiție de peste 10% dintre alegători după condamnarea sa pentru corupție prin falsificarea deconturilor de deputat, se prezintă din nou, principalul său contracandidat, fiind Liberal Democrata Jane Dodds.

Dacă Dodds câștigă, atunci Partidul Conservator ar rămâne cu 311 deputați, opoziția cumulată cu 321, iar DUP cu 10, ceea ce ar însemna o egalitate perfectă, Speakerul Camerei Comunelor votând doar în caz de egalitate, iar cei șapte deputați Sinn Fein boicotează din principiu lucrările parlamentului, nerecunoscând suveranitatea Regatului Unit asupra Irlandei de Nord. 

În aceste condiții, premierul Johnson ar avea mari dificultăți în a guverna, dat fiind că sunt câțiva deputați Conservatori care se opun categoric unui Brexit fără acord și ar vota chiar și în favoarea unei moțiuni de cenzură împotriva propriului guverm.

Și deși această cricumscripție predominant rurală a votat ca și Țara Galilor în favoarea Brexit în 2016, îngrijorarea fermierilor față de perspectiva unui Brexit fără acord i-ar putea administra premierului Johnson prima înfrângere de la preluarea mandatului săptămâna trecută.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ