Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiect MAI, postat pe site și retras ulterior: Recompense pentru cei care își exercită exemplar atribuțiile de serviciu

documente.jpg

Image source: 
pixabay.com

Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică un proiect care prevede acordarea unor recompense morale și materiale cadrelor militare care îndeplinesc exemplar atribuțiile de serviciu. Recompensele pleacă de la” mulțumiri, felicitări, diplome de merit până la arme de apărare și pază și ridicarea unei sancțiuni disciplinare”. Proiectul, postat ieri pe situl insitutției, a fost retras în cursul acestei după-amiezi.

Proiectul de Ordin al ministrului Afacerilor Interne privind stabilirea condițiilor de acordare a recompenselor morale, financiare și materiale cadrelor militare din MAI prevede că, „pentru îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu, cadrelor militare în activitate li se pot acorda următoarele recompense morale și materiale: mulțumiri; felicitări; diplome de merit; citarea prin ordin de zi pe unitate; distincții onorifice, altele decât cele reglementate de prevederile legale privind sistemul naţional de decoraţii al României; arme de apărare și pază; ridicarea unei sancțiuni disciplinare”.  De asemenea, proiectul impune recompense financiare, care se acordă în condițiile prevăzute de lege pentru premierea personalului plătit din fonduri publice, potrivit articolului 4. 

„Demersul normativ în discuție are la bază necesitatea emiterii unei noi reglementări subsecvente la nivelul MAI în raport cu noile dispoziții primare în materia disciplinei militare, conținute de Secțiunea a 4-a a Capitolului 2 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, astfel cum au fost modificată și completată de Legea nr. 101/2019. În acest context, potrivit temeiurilor primare reprezentate de art. 33 lit. e)1 și alin. (4) al art. 358 2 din Legea nr. 80/1995 prin proiect urmează să reglementeze următoarele aspecte: instituirea recompenselor morale, financiare și materiale care pot fi acordate cadrelor militare; stabilirea nivelului la care urmează să fie constituite consiliile de onoare, respectiv la nivelul unităților militare ale MAI, precum și al aparatului central al MAI; stabilirea unei proceduri prin care urmează să fie aleși membrii consiliilor de onoare atât de la nivelul unităților militare cât și de la nivelul aparatului central al MAI; stabilirea unei proceduri de lucru pentru activitatea consiliilor de onoare”, se arată în actul normativ pus în dezbatere publică.


Image source: 
fb.com/florin.citu

Senatorul PNL Florin Cîțu a reacționat, miercuri, cu privire la proiectul pus în transparență de MAI.  Acesta a afirmat, pe pagina sa de socializare, că MAI are „tupeu de borfaș” să vorbească de recompense în contextul cazului din Caracal. „MAI- tupeu de borfaș! În timp ce toată România vede cât de incomeptenți sunt cei din MAI, uitați ce proiect pun ei în dezbatere publică: -Ordinul ministrului privind stabilirea condițiilor de acordare a recompenselor morale, financiare și materiale cadrelor militare din Ministerul Afacerilor Interne, a nivelului structurilor la care se constituie consiliile de onoare, a modului de constituire și a procedurilor de lucru ale acestora-. Asta este pentru -profesionalistii- din MAI, nu?”, a scris Florin Cîțu, pe Facebook. 
Senatorul liberal a afirmat că țara arde din cauza incompetenței Ministerului de Interne și că statul ar trebui reformat din temelii. „Țara arde din cauza incompetenței lor și ei vor recompense și morale, financiare și materiale. Reforma din temelii a statului. Urgent!”, a adăugat Cîțu. 

În urmă cu puțin timp, proiectul de act normativ a fost retras de pe siteul instituției.